To je to što me zanima!

Njemačko gospodarstvo blago poraslo na početku 2022.

Na godišnjoj razini BDP je prema kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima porastao za 3,7 posto, dvostruko snažnije nego u četvrtom tromjesečju 2021. godine
Vidi originalni članak

Njemačko gospodarstvo blago je poraslo u prva tri ovogodišnja mjeseca zahvaljujući pojačanim ulaganjima koja su nadoknadila slabiju vanjskotrgovinsku razmjenu, izvijestio je u petak statistički ured.

NAJVEĆI UVOZNIK PLINA Njemački Uniper: 'Ruski plin će i dalje stizati u Njemačku'

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od siječnja do ožujka 0,2 posto u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje kada je pao za 0,3 posto, prema cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

Na godišnjoj razini BDP je prema kalendarski i cjenovno prilagođenim podacima porastao za 3,7 posto, dvostruko snažnije nego u četvrtom tromjesečju 2021. godine.

Na kraju ožujka aktivnost je još uvijek zaostajala za pretpandemijskom razinom, i to za 0,9 posto, utvrdio je Destatis.

POMOĆ U OBRANI SAD organizira sastanak u Njemačkoj: 40 zemalja govorit će o vojnoj pomoći Ukrajini

Gospodarstvo se oporavilo prošlog ljeta, ali krajem godine blago je palo, podsjećaju statističari.

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnost je ponovo blago porasla zahvaljujući u prvom redu većim investicijama, dok je vanjskotrgovinska razmjena bila uteg, ističu u Destatisu.

Od kraja veljače na gospodarstvo utječu i ekonomske posljedice rata u Ukrajini, dodaju.

IZBO JU JE NA ULICI Odbili mu žalbu: Hrvatu koji je s 24 uboda nožem ubio ženu u Münchenu 40 godina zatvora

Ministarstvo gospodarstva i središnja banka upozorili su da bi gospodarstvo moglo pasti na početku godinu, no prva procjena pokazuje da je Njemačka ipak izbjegla recesiju, koju neki ekonomisti definiraju kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini, dva tromjesečja zaredom.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Usora1 29.04.2022.

    pa nije cudno, privreda stagnirala, sve poskupilo 10-20% pa i ukupni bdp a drzava od toga jos profitirala. statistikom se na fin nacin crno prikaze bijelim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare