News

Komentari 0

Njemački Uniper: 'Ruski plin će i dalje stizati u Njemačku'

Njemački Uniper: 'Ruski plin će i dalje stizati u Njemačku'

Kupci "neprijateljskih" zemalja moraju od travnja ruski plin plaćati preko posredničke banke Gazprombank koja devize prodaje na burzi i rublje uplaćuje na račun Gazproma

Ruski plin i dalje će stizati u Njemačku budući da obustava isporuka u Bugarsku i Poljsku ne utječe na tranzit u druge zemlje, objavila je u srijedu energetska kompanija Uniper, najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj.

Ruski plinski div Gazprom objavio je u srijedu da obustavlja isporuku plina u Poljsku i Bugarsku budući da plin ne plaćaju u rubljama, kao što je odredila Moskva.

Kupci "neprijateljskih" zemalja moraju od travnja ruski plin plaćati preko posredničke banke Gazprombank koja devize prodaje na burzi i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Poljska državna elektroenergetska kompanija PGNiG potvrdila je u srijedu da je Gazprom obustavio isporuke plina.

U njemačkom Uniperu ne strahuju za isporuke ruskog plina.

"To je posao te (poljske - op. a.) kompanije i Gazproma i neće utjecati na tranzit plina kroz Poljsku", istaknuo je analitičarima nakon predstavljanja preliminarnih rezultata u prvom tromjesečju komercijalni direktor Unipera Niek den Hollander.

"To znači da bi svi koji plin preuzimaju, primjerice u Njemačkoj, mogli teoretski i dalje koristiti tu rutu preko cjevovoda Yamal", dodao je čelnik njemačkog uvoznika.

>>Događanja uživo iz Ukrajine pratite ovdje<<

"Mislim da je slična i situacija s Bugarskom", dodao je.

Uniper je ponovio da će moći nastaviti plaćati plin ruskim mehanizmom koji traži plaćanje u rubljama.

"Smatramo da je dopuna postupka plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama, što znači da su uplate moguće", rekla je financijska direktorica Tiina Tuomela, potvrdivši prošlotjednu ocjenu Europske komisije.

Bruxelles je prošlog tjedba kompanijama savjetovao da od Rusije zatraže potvrdu da su uplatom iznosa u ugovorom predviđenoj valuti ispunile svoje ugovorne obaveze.

Sankcije europskim kompanijama ne brane otvaranje računa u Gazprombanci ni pregovore s bankom o rješenju, utvrdila je Europska komisija.

Ruski mehanizam ne blokira nužno postupak plaćanja usklađen sa sankcijama, zaključili su u Bruxellesu.

Uniper koristi taj mehanizam, koji kupcima omogućuje plaćanje plina u eurima i njihovu konverziju u rublje preko Gazprombanka, podsjetila je Tuomela, dodavši da je sljedeća uplata na rasporedu krajem svibnja.

POGLEDAJTE VIDEO: