To je to što me zanima!

Njemica doživjela moždani udar u avionu iznad Hrvatske: Život joj spasili liječnici KBC-a Zagreb

65-godišnja Heike je 24 dana provela u bolnici u Zagrebu, a sad se vraća obitelji u Njemačku: Hitno je operirana. Zahvat je trajao između 7 i 8 sati
Vidi originalni članak

Njemica Heike Griesinger (65) putovala je avionom iz Stuttgarta na odmor u Grčku kad je u hrvatskom zračnom prostoru doživjela akutnu disekciju aorte i moždani udar. Zrakoplov je hitno prizemljen u Zagreb, a Njemici je život spašen zahvaljujući brzoj i stručnoj intervenciji medicinskog osoblja KBC-a Zagreb, javlja HRT.

U zagrebačkoj bolnici provela je tri tjedna, a u petak je otpuštena iz bolnice te je krenula natrag za Njemačku. 

- Puknula mi je aorta na letu iz Stuttgarta, bila sam u avionu, povraćala sam, muž je bio zabrinut, pomagali su mi liječnici. Hitno smo sletjeli u Zagreb gdje su me operirali. Liječnici su mi spasili život, inače bih bila mrtva - kazala je Heike. 

MOŽE SE DARIVATI SVAKI DAN Splitskom KBC-u nedostaje krvi, pozvali dobrovoljne darivatelje

Kardiokirurg prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović objašnjava da je zagrebački aerodrom bio najbliže mjesto gdje se moglo sletjeti i pristupiti operacijskom liječenju bolesti koja ima očekivanu smrtnost na razini jedan posto na sat, što znači da se radi o vrlo dramatičnom stanju.

- Radi se o bolesti koja iziskuje vrlo hitno kirurško liječenje radi rizika od rupture aorte, iskrvarenja i zapravo nagle smrti. To je testament kvalitete i prepoznavanja medicinske hitnosti unutar aviona na čemu čestitam ljudima koji su bili tamo, ali isto tako i naše sposobnosti da odgovorimo takvim medicinskim izazovima koje imaju vremenski imperativ koji je zapravo vrlo ozbiljan - dodao je Gašparović. 

LET KENYA AIRWAYSA Drama u Londonu: Zračne snage presrele kenijski Boeing 787, let su pratili i borbeni avioni

Kardiokirurg dr. med. Željko Đurić naglašava da je operacijski zahvat kod Heike potrajao između 7 i 8 sati. 

- To je jedna dramatična i opaka bolest gdje se najveća krvna žila u našem tijelu zapravo pocijepa iznutra. Zahvat je prošao uredno, mi smo joj zamijenili uzlaznu aortu i dio luka aorte - kazao je Đurić. 

Glavna sestra Odjela za intermedijarno poslijeoperacijsko kardiokirurško liječenje Helena Enola Delić da je prepreku u postoperativnom zbrinjavanju 65-godišnje pacijentice stvarala jezična barijera. - Sreća, pa naša Lucija, fizioterapeut, recimo, govori njemački, pa nam je pomagala tamo gdje gospođa Heike, recimo, nije mogla razumjeti naš engleski. Gospođa Heike je jako strpljiva i mi smo se, moram priznati, trudili koliko god smo mogli da savladamo to na nekakav najpovoljniji način po nju, da ona bude zadovoljna, kazala je sestra Delić. 

DRAMA U SAD-U Dramatična snimka prisilnog slijetanja aviona: Zbog kvara stajnog trapa skliznuo s piste

Heike se izrazito raduje povratku u Njemačku nakon 24 dana provedena u bolnici. - Ovdje je veoma dobro, ali ja ne razumijem jezik i želim biti sa svojom obitelji - kazala je. 

- Bilo je izazova vezano za neurološku rehabilitaciju i specifični hematološki poremećaji koji mogu imati ozbiljne komplikacije, tako da, evo, uspjeli smo dovesti bolesnicu da može biti danas ako Bog da uspješno transportirana nazad u Njemačku - rekao je  dr. med. Ivica Šafradin.

 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Perry Cox 14.10.2023.

    A kako bi opisali liječnike koji pacijentici atestiraju dementnost za koju je zapravo nakon godinu dana ustanovilo da je moždani udar ? Pacijentica je sada u staračkom domu a nitko kriv za pogrešnu dijagnozu

  • ludivarazdinec 14.10.2023.

    budu si i oni izabrali kakav auto????

  • Dajutisve 14.10.2023.

    Kad pukne u glavi i Ausländeri su dobri. Ista ta će za mjesec dana vikat (ahh jugo Ausländer).

Komentiraj...
Vidi sve komentare