To je to što me zanima!

Ukrajinska vojska sukobila se s Rusima, bore se za Lugansk

Iako su za danas najavljeni novi pregovori o krizi u Ukrajini u bjeloruskom Minsku, proruski separatisti sukobili su se s ukrajinskom vojskom u gradu Lugansku
Vidi originalni članak

Ukrajinska vojska sukobila se u ponedjeljak s ruskim tenkovima u Lugansku, tvrdi Kijev. Ukrajinski ministar obrane Valerij Geletej, rekao je da je Ukrajina u ratu s Rusijom te da je ruska vojska u Donjecku te u blizini zračne luke u Lugansku i drugim gradovima.

- Rusija odlučuje što će se dogoditi u Donbasu. Ne pregovaramo s teroristima nego s Kremljom - rekao je Geletej. NATO je optužio Rusiju da je poslala 1000 vojnika preko granice. Rusi tvrde kako to nije istina.

Separatisti su tvrdili da su zauzeli zračnu luku, ali ukrajinska vojska je izvijestila kako sukob još traje, piše BBC.

Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak u Jakutsku da Ukrajina otvara vatru na naseljena područja, a da EU zatvara oči i pravi se da to ne vidi i izrazio je nadu da će prevladati zdrav razum na Zapadu po pitanju nametanja dodatnih sankcija Rusiji.

Za danas najavljeni pregovori u Minsku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je kako je trenutačni prekid vatre prioritet u pregovorima koji su najavljeni za ponedjeljak. 

- Ukrajinske trupe moraju napustiti položaje s kojih mogu naškoditi civilima - dodao je Sergej Lavrov. 

Ukrajinski i ruski dužnosnici sastat će se s proruskim pobunjenicima i međunarodnim promatračima u bjeloruskoj prijestolnici Minsku, piše BBC.

Od početka sukoba u travnju u Ukrajini je poginulo oko 2600 ljudi. Sve je počelo nakon što je Rusija pripojila ukrajinski Krim. Separatisti od tada zauzimaju ukrajinsku zemlju, sve od Luganska pa do Donjecka. 

Prošlotjedni razgovori između Vladimira Putina i Petra Porošenka nisu donijeli do nikakvih rezultata. Lavrov kaže kako se nada kako će pregovori u Minsku dovesti do trenutačnog i bezuvjetnog prekida vatre. Dodao je kako Rusija neće vojno intervenirati u Ukrajini. 

Idi na 24sata

Komentari 85

  • arwin 02.09.2014.

    Ne bore se, već su se predali.

  • yocko 01.09.2014.

    Šta su Ukrainci tako slabi borci?

  • Jeronim Beethoven 01.09.2014.

    Kada separatističke snage odbace Ukrajince od većih gradova biti će manje civilnih žrtava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare