To je to što me zanima!

Novi predsjednik Češke vodio je specijalnu operaciju tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj

Bivši NATO general Petr Pavel vojno se istaknuo dok je služio u mirovnim snagama Ujedinjenih naroda u bivšoj Jugoslaviji (UNPROFOR) na području tzv. Republike Srpske Krajine
Vidi originalni članak

Bivši NATO general Petr Pavel postao je pobjedom nad Andrejom Babišem novi predsjednik Češke Republike. Pavel se tijekom predizborne kampanje nastojao predstaviti kao neovisni, apolitični kandidat, a pripreme za predsjedničku kampanju započeo je 2019. godine, mnogo prije nego što je objavio svoju kandidaturu.

Prije pada komunizma u studenom 1989., sada 61-godišnji Petr Pavel bio je član Komunističke partije kao i većina profesionalnih vojnika. Prošao je obavještajnu obuku u čehoslovačkoj vojsci, a nakon 1990. Pavel je nastavio obrazovanje u tom smjeru i izgradio karijeru, piše DW.

POBJEDNIK IZBORA Umirovljeni general Petr Pavel postao novi predsjednik Češke

Studirao je na renomiranim američkim i britanskim vojnim školama, uključujući međunarodne odnose. Vojno se istaknuo dok je služio u mirovnim snagama Ujedinjenih naroda u bivšoj Jugoslaviji (UNPROFOR) na području tzv. Republike Srpske Krajine.

Tamo je 1993. godine vodio operaciju kojom je spašeno pedeset francuskih vojnika iz zone sukoba između Srba i Hrvata u istočnoj Hrvatskoj. Za to je odlikovan Ordenom francuske Legije časti i Češkom medaljom heroja. To mu je omogućilo da koristi riječ "heroj" na svojim izbornim plakatima - uključujući i medalje. Kad su ga novinari tijekom predizborne kampanje pitali nije li neskroman, odgovorio je: "Ne govorim to za sebe, to je za mene rekao predsjednik Vaclav Havel."

Pavelova strelovita vojna karijera, koja je započela u elitnoj padobranskoj jedinici, kulminirala je njegovim imenovanjem za načelnika Glavnog stožera češke vojske (2012.-2015.) i njegovim kasnijim izborom za predsjednika Vojnog odbora NATO-a. 2018. godine general je umirovljen.

Zahvaljujući odazivu birača od preko 70 posto, do sada nezabilježenom u Češkoj, Pavel je uspio osigurati većinu u cijeloj zemlji, s izuzetkom dijelova bivše Sudetske oblasti blizu granice s Njemačkom. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • EmilCandor 30.01.2023.

    UNPROFOR je imao pozitivnih strana za RH. Sprijecio je napredovanje srba, dok se nismo naoruzali i pripremili akcije oslobadjanja. Vecina clanica UNPROFOR-a podrzala je operacije Maslenica, Bljesak i Oluja, medju njima i Ceska.

  • ante-portas 30.01.2023.

    Uglavnom, dobio je orden bez ispaljenog metka. Evakuirali su Francusku bazu u Karinu. Tukli po njoj i nasi i Srbi iz nekog razloga. Dosli Cesi i Slovaci s transporterima i pokupili Francuze i pobjegli. Nes ti akcije.

  • Gibbs55 30.01.2023.

    Od kada je to UNPROFOR pomogao Republici Hrvatskoj olovnih '90-tih? Koliko se sjećam, a sjećam se još uvijek vrlo dobro, da je uloga "plavaca" bila da očuvaju S(R)AO Krajnu i da drukaju čejenima gdje se nalaze položaji i kretanja OS RH-a.

Komentiraj...
Vidi sve komentare