To je to što me zanima!

Novi prosvjedi u Fergusonu, nasilje policije osudio i UN

U novim prosvjedima u Fergusonu snage reda su u petak uhitile najmanje 15 ljudi. O prekomjernoj uporabi sile i oružja u američkoj policiji govorio je i odbor UN-a
Vidi originalni članak

Napetosti u američkom gradu Fergusonu ne prestaju. Stanovnici su u petak navečer ponovno izašli na ulice te protestnom šetnjom izrazili nezadovoljstvo nakon odluke generalne porote da policajac koji je ubio 19-godišnjeg Michaela Browna neće pred sud. 

Dio prosvjednika se pred zgradom policije sukobio s pripadnicima nacionalne garde, koju je nakon prvih nasilnih prosvjeda pozvao sam gradonačelnik. Uhićeno je najmanje 15 ljudi, a jedan je prosvjednik optužen za napad na policajca. 

Ranije u petak, dio prosvjednika pozvao je Amerikance na bojkot ''crnog petka'', popularnog dana za šoping kada prodavaonice kupcima odobravaju velike popuste. Na društvenim mrežama prosvjednici su objavili popis trgovina u gradu koje su u vlasništvu afroamerikanaca te svoje pristaše uputili da svoj novac, ako već kupuju, potroše u takvim trgovinama, piše CNN

UN osudio prekomjernu uporabu sile u američkoj policiji

Odbor UN-a protiv mučenja u izvješću koje je objavljeno u Ženevi osudilo je prekomjernu uporabu sile i vatrenog oružja u američkoj policiji nakon napada na ne naoružane Afroamerikance.

Izvješće je odbor objavio nakon što je porota u ponedjeljak donijela odluku da policajca Darrena Wilsona, koji je u kolovozu sa šest hitaca upucao Michaela Browna (19), neće izvoditi pred sud. Roditelji ubijenog dječaka po pravdu su došli u Ženevu. 

- Ovaj odbor je zabrinut zbog brojnih izvješća o grubom postupanju i o prekomjernoj uporabi sile u američkoj policiji, napose protiv osoba koje pripadaju pojedinim etničkim i rasnim skupinama - istaknulo je desetak međunarodnih stručnjaka u izvješću. 


Idi na 24sata

Komentari 57

  • TVRDOGLAVI SVABO 30.11.2014.

    trebo bi neki murijak da potjera crnoog obamu

  • tomzag 29.11.2014.

    Ma je li moguće, takva jedna demokratska zemlja koja uvijek neumorno svima pomaže po svijetu? Možda bi trebalo razmisliti o slanju Unproforaca i sankcijama, da im pomognemo vratiti se na pravi put?

  • kameni011 29.11.2014.

    da je slusao naredbe policajca bio bi ziv, a znao je da ce ga ubiti ako ne slusa al on je isao glumit frajera pa eto mu sad

Komentiraj...
Vidi sve komentare