To je to što me zanima!

Novi Sad: Prosvjed 2000 građana protiv gradske vlasti

Demonstranti su na prosvjedu u četvrtak navečer poručili gradskim vlastima „da ih se ne boje i da će se nastaviti boriti za svoj grad, a protiv onih koji ga u interesu krupnog kapitala žele dodatno uništiti''
Vidi originalni članak

Više od 2000 građana Novoga Sada prosvjedovalo je u četvrtak navečer protiv gradske vlasti koju vodi Srpska napredna stranka (SNS) čije su prostorije tijekom prosvjedne šetnje gađali kamenjem i bojom, javljaju u petak vojvođanski mediji.

Prosvjed “Buna protiv mafije” organiziran je zbog fizičkog nasilja nad demonstrantima privatnog osiguranja u vrijeme zasjedanja Skupštine grada prošloga tjedna na kojoj je, unatoč protivljenju građana, usvojen Generalni urbanistički plan (GUP) Novoga Sada.

HRVATSKI VELEPOSLANIK U SRBIJI: 'Hrvatska nema ništa protiv Vučićeva posjeta Jasenovcu'

Demonstranti su, prenosi portal „Autonomija.info“, na prosvjedu u četvrtak navečer poručili gradskim vlastima „da ih se ne boje i da će se nastaviti boriti za svoj grad, a protiv onih koji ga u interesu krupnog kapitala žele dodatno uništiti“.

- Policija je trebala braniti građane, a dopustila je da ih privatno osiguranje tuče- rekla je u obraćenju okupljenima supruga pretučenog Novosađanina.

Demonstranti su upućivali pogrdne poruke na račun gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i uzvikivali “Miloš nejaki!”, aludirajući na njegovo pogodovanje investitorima koji planiraju izgradnju takozvanog „Novoga Sada na vodi“, pod uzoru na „Beograd na vodi“.

U SRPNJU OVE GODINE Uskok istražuje trojicu Srba: Krijumčarili 40 migranata preko slovensko-hrvatske granice

Oni su poslije toga organizirali prosvjednu šetnju i uz zvuke bubnjeva i zviždaljki uzvikivali “Svi na ulice”, prenose mediji.

Tijekom šetnje demonstranti su razbili jedan izlog na prostorijama SNS-a i zasuli te prostorije balonima punima različitih boja, prenijela je „Autonomija.info“.

Na izlogu SNS-a bile su velike fotografije predsjednika te stranke i Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada i visokog dužnosnika SNS-a Miloša Vučevića.

KOMENTAR: EMIRAT ASIPI Zbog Vučićeve huškačke politike na Balkanu mira neće dugo biti

Prije toga demonstranti su poskidali i odnijeli četiri zastave Srbije koje su bile izvješene na prostorijama SNS-a.

Gradonačelnik Novoga Sada je s time u svezi izjavio da to nije bio građanski skup već da su ga organizirali politički aktivisti koji su došli napraviti incident.

Najsporniji projekt "Novi Sad na vodi"

- Nije nikakav narod izašao na ulicu, izašla je skupina političkih aktivista koji se sele iz grada u grad kao putujući cirkus po potrebi, u zavisnosti gdje je neka politička tema. Tako su vidjeli priliku da naprave cirkus u vezi sa Skupštinom grada na kojoj se odlučivalo o nečemu što je potpuno redovno- rekao je Vučević za TV Pink.

REAKCIJA NA IZJAVU Gradonačelnica Sarajeva: U Beograd šaljem dokaze da je Ratko Mladić ratni zločinac

Građane su na prosvjed pozvali Ekološka fronta Novi Sad, Pokret Obranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruga građana Futoška inicijativa.

Portal 021.rs ranije je objavio da gradska vlast usvajanjem GUP-a planira na prostoru „Brodogradilišta“ dopustiti izgradnju desetak zgrada, među kojima su i one od 20 katova.

KOMENTIRAO Boris Tadić: Hrvatska je trebala spriječiti Vučića da radi cirkus

Najsporniji dio GUP-a odnosi se na izgradnju takozvanog "Novog Sada na vodi", čime bi bile devastirane prirodne oaze i zelene površine.

List „Danas“ dodao je da građani i aktivisti okupljeni u više organizacija mjesecima negoduju zbog usvajanja toga dokumenta, jer tvrde da je izrađen po mjeri investitora, ističući da to vodi uništavanju grada.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Mbb 30.07.2022.

    2000 nezadovoljnih od 300000. Bravo Roki. Više ljudi čeka tramvaj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare