Obavijesti

News

Komentari 15

Gradonačelnica Sarajeva: U Beograd šaljem dokaze da je Ratko Mladić ratni zločinac

Gradonačelnica Sarajeva: U Beograd šaljem dokaze da je Ratko Mladić ratni zločinac

Najavila je u kako će novom gradonačelniku Beograda poslati presudu Haaškog tribunala iz koje će se moći uvjeriti da je Ratko Mladić ratni zločinac

VIDEO

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je u nedjelju kako će novom gradonačelniku Beograda poslati presudu Haaškog tribunala iz koje će se moći uvjeriti da je Ratko Mladić ratni zločinac kad je već javno ustvrdio kako o njegovim zločinima ne zna ništa.

Bivši vaterpolist Aleksandar Šapić je za gradonačelnika Beograda izabran u lipnju kao kandidat srbijanskog šefa države Aleksandra Vučića. Ranije se očitovao kao obožavatelj četničkog pokreta i njegovog vođe i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića.

Sada je stao u obranu još jednog ratnog zločinca, ovoga puta bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića nakon što su nevladine udruge iz Srbije tražile od njega da gradske vlasti konačno uklone mural s Mladićevim likom s pročelja jedne od stambenih zgrada u glavnom gradu Srbije.

Beograd: Uz mural Ratku Mladiću oslikali i lik četničkog vođe Draže Mihailovića
Beograd: Uz mural Ratku Mladiću oslikali  i lik četničkog vođe Draže Mihailovića

Šapić je na to odgovorio konstatacijom kako mu nije poznato da je Mladić počinio neke ratne zločine.

"Ne znam tko je što radio tijekom rata u Bosni jer tamo nisam bio. Ono što znam, je da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerojatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta. Da li je tijekom rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam", izjavio je Šapić.

Gradonačelnica Sarajeva na to je odgovorila objavom na Facebooku napisavši kako bi Šapić kao osoba koja se predstavlja kao doktor znanosti trebala biti upoznata s osnovama međunarodnog kaznenog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Razbijali ploču s imenom ratnog zločinca Ratka Mladića u BiH: Sami se odmah predali policiji
Razbijali ploču s imenom ratnog zločinca Ratka Mladića u BiH: Sami se odmah predali policiji

"(Šapić) bi trebao znati da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izrekao drugostupanjsku presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformiranosti gradska uprava Sarajeva će (Šapiću) službeno dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se događalo. Ali postoje institucije koje jesu i znaju", napisala je Karić.

Na kraju je poručila gradonačelniku Beograda da se u dokaze o počinjenim ratnm zločinima može osobno uvjeriti u dokumentacijskom centru kojega je ICTY uspostavio u prostorima znamenite Vijećnice u Sarajevu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a