To je to što me zanima!

Alvarez: Situacija je ozbiljna, nema jamstva da ćemo uspjeti

Antonio Alvarez III. je predstavio članove svog tima u kojem je i Hrvatica Marija Simović. Kazao je kako je ovo jedna od najtežih situacija s kojima se susreo u karijeri
Vidi originalni članak

Novi upravitelj Agrokora postavljen po želji ruskog Sberbanka, Antonio Alvarez III., obratio se se javnosti u 19 sati Agrokorovom tornju i predstavio svoj tim. Kako doznajemo, u zgradi je bio i Ivica Todorić, ali on se nije obratio javnosti.

Alvareza je, doznajemo, angažirao još Ivica Todorić prije par tjedana, a sada su mu vođenje Agrokora povjerili predstavnici banaka i kompanija kojima Agrokor duguje.

Kao novi šef restrukturiranja pred njim je težak posao stabilizacije poslovanja Agrokora, najvećeg hrvatskog koncerna. "Učinit ćemo sve što je u našoj moći i surađivati s ključnim dionicima koliko će to god biti moguće kako bismo osigurali ključne vrijednosti kao što su dobri odnosi s dobavljačima i sigurna radna mjesta. Svakako ćemo razmotriti sve mogućnosti restrukturiranja" rekao je Alvarez u ranije pripremljenoj izjavi za medije.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Nema garancije da ćemo uspjeti'

Cilj mu je ujediniti sve dioničare, zaposlenike, dobavljače, kreditore, kazao je Alvarez na početku i dodao da je vrijeme ključan faktor te da je ovo jedna od najizazovnijih situacija s kojima se suočio. Tim za spas Agrokora sastavio je sam. Članovi Alvarezovog tima su: Michael Conor Jones, Max Frangulov, Paul Gilbert, Boguslaw Bartczak, Renald Bejaoui, Thomas Kolaja, Marija Simović, David Johnston i Barry Hopkins. Svi su iz ureda tvrtke Alvarez&Marshal.

- Nema garancije da ćemo uspjeti - kazao je Alvarez i istaknuo kako su upravo izvršili reorganizaciju jedne od najvećih tvrtki u Africi.

Posebno je pohvalio Paula Gilberta s kojim je odlično surađivao tijeko restrukturiranja drugog najvećeg prodavača u Africi.

Hrvatica Marija u timu spasa

- Sačuvali smo 40.000 radnih mjesta, sačuvali smo čitavu kompaniju od urušavanja - pohvalio je Alvarez svog zamjenika i njihov zajednički rad na spašavanju južnoafričkog giganta sa sjedištem Johannesburgu..

Istaknuo je i kako je članica njegovog tima Hrvatica Marija Simović koja se kratko predstavila na hrvatskom.

- Posrećilo nam se - kazao je.

- Imamo mješavinu profesionalaca. Htjeli smo se pobrinuti da imamo sve resurse na raspolaganju za ovu situaciju - kazao je Alvarez i istaknuo kako je Agrokor tvrtka koja mora biti produktivna i da je izgubljeno povjerenje.

Prerano je za reći hoće li biti otkaza

Najavio je kako će se naći s dobavljačima, ali vrijeme im nije saveznik.

- Imenovala me tvrtka, ali ja sam nezavisni suradnik. Moja ključna uloga je pomaganje da dođe do kompromisa, da se zaštite javna mjesta, da se sačuvaju odnosi s dobavljačima. Nisam siguran da ćemo uspjeti, ali pokušat ćemo. Mi smo nezavisni, nismo ni na čijoj strani, samo želimo doći do rješenja - kazao je Alvarez.

Dodao je kako je još prerano reći hoće li morati otpuštati radnike.

- Ništa vam ne mogu obećati. Mogu samo reći da je najbolji način da maksimiziramo vrijednost za sve dionike je da ova organizacija ostane netaknuta. Još je prerano reći hoćemo li morati otpuštati radnike - kazao je i dodao da na posljednja dva projekta nije morao otpuštati nikoga. Prvi korak će mu biti stvaranje stabilnosti i pregovaranje o restrukturiranju.

Dotaknuo se i glazbene karijere

- Nadam se da nitko neće napustiti Agrokor i da će svi shvatiti koliko je važan, ali nema nikakvih jamstava - ponovio je i ogradio se od neuspjeha.

Alvarez se dotaknuo i svog hobija - glazbene karijere.

- Imam hobi kojim se bavim kad ne radim, ali sam i jedan od vodećih profesionalaca u industriji - kazao je menadžer koji se u slobodno vrijeme bavi elektronskom glazbom i autor je nekoliko hitova.

- Bilo bi šteta kad bi Agrokor propao - kazao je i ponovio da nema garancije za uspjeh njegovog tima. Ako se može jedna pouka izvući iz doista kratkog obraćabja novog šefa Agrokora, to je da ne može obećati ništa. Kad je riječ o spašavanju afričkog koncerna Edcona, Anthony priznaje da je bilo poprilično napeto i da su jedva uspjeli spasiti čitav koncern.

'Dat ćemo sve od sebe'

- Ono što mogu obećati je da ćemo uložiti sav naš trud i bogato znanje mojih suradnika koji dolaze iz financijske pozadine, a neki imaju i operativno iskustvo upravljanja. Agrokor ima moju punu i nepodijeljenu pažnju - zaključio je Alvarez svoje obraćanje medijima i svojevrsno puštanje bijelog dima u neboderu na Savskoj.

Habemus salvatoram, rekli bi u Agrokoru, ali iza Alvareza su ostala brojna otvorena pitanja novinara. Kako povratiti povjerenje tržišta dok su računi blokirani, kakvi rezovi su potrebni i jesu li potrebni bilo kakvi rezovi, što će biti s ostatkom uprave i do kakvih promjena će doći na vrhu najvećeg hrvatskog koncerna. Sve to ćemo vjerojatno saznati tek kasnije. Kako je to sam Alvarez rekao: "Sad se moram posvetiti poslu. Čeka nas dug put koji ne jamči uspjeh, ali dat ćemo sve od sebe".

Uspješan menadžer

Kako stoji u njegovoj službenoj biografiji, vodio je uspješne projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Luksemburgu, Švicarskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Estoniji i Rumunjskoj.

Alvarez se rodio na Filipinima, a diplomirao je na Sveučilištu Notre Dame i ima MBA sa Sveučilišta Cornell. Tečno govori francuski i engleski te ima osnovno znanje španjolskog i talijanskog jezika.  

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Alvarez je, kao vođa tima, poboljšavao operativno poslovanje niza uglednih multinacionalnih kompanija koje su se bavile različitim poslovima. Radio je za globalni trgovački lanac s više od 3000 trgovina u više od 20 zemalja, zatim za vodeću televizijsku producentsku kuću Endemol Shine Group, Abengoa Group (koja je imala 23.000 zaposlenih i više od 20 milijardi dolara duga), Edcon grupu u Africi...  U poslovnom svijetu izravno je bio uključen ili je djelovao kao viši savjetnik i na restrukturiranjima kompanija u Irskoj (NAMA), Islandu (Kaupthing Bank), više grčkih banaka i na Filipinima (Phillipine Airlines).

No, osim što je uspješan menadžer, Alvarez III. strastveni je glazbenik umjetničkog imena A3. Noću piše pjesme, sklada, svira gitaru i nastupa. Pjesme su mu najčešće ljubavne tematike, a na britanskim glazbenim ljestvicama imao je čak pet singlova. Osim toga, voli golf, skijanje i prirodu.

Svoj umjetnički život, bijeg od stvarnosti, promovira na stranici A3 Worldwide.  

- Ovu sliku ne može ništa pobijediti - napisao je ispod pejzaža na kojemu su planine, jezero i malo snijega. Pohvalio se i zimovanjem u popularnoj talijanskoj Cortini d’Ampezzo. Skijao je, vozio se žičarom i odlazio u duge šetnje s voljenom suprugom Olenom, drugom po redu. Bio je u pariškoj Operi, fotografirao se s najmlađim obožavateljima i objavio da obožava djecu. Tony III., kako ga zovu, ne zaboravlja se obožavateljima javiti ni kad je na turneji. Šalje im pozdrave i priča o anegdotama koje je proživio.

- Znaš da si u pravom hotelu kad sam sebe uhvatiš da u predvorju kradeš ukrasne patkice - napisao je ispod slike hotela kojemu su očito patke zaštitni znak.

Idi na 24sata

Komentari 650

  • salaso 05.04.2017.

    Ako su ga Rusi zvali, a restrukturiranje se radi po svjetskim standardima , čovjek će jednostavno podvući crtu....može se dogoditi da agrokor spadne na jednu firmu. a sve ostalo se proda...tako se radi u svijetu kad je neko dužan.. a banke se namiruju...

  • JurasickSin 05.04.2017.

    Već se ogradio. "Nema jamstva da ćemo uspjeti". Ohrabrujuće. Tak su mogli i mene pozvat. Jest da bi ih više koštalo, a rezultat bi bio isti. Hahahahaha

  • الكلاب 05.04.2017.

    najebali smo svi skupa.bjezi narode sto dalje

Komentiraj...
Vidi sve komentare