To je to što me zanima!

'Novim zakonom dobit ćemo zadovoljne pacijente i liječnike'

Odbacio je mogućnost da će lokalna vlast nastaviti zapošljavati podobne, rekavši da je do sada odlučivao pojedinac, ravnatelj ili župan, a sada će odlučivati skupština i bit će transparentno...
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova donio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim se uređuje rad u domovima zdravlja, donose promjene u organizaciji hitne medicinske pomoći, funkcionalno povezuju bolnice i osnažuje palijativna skrb. 

Je li većina liječnika  zadovoljna njime, što su tražili, a nije uvaženo na HRT-u su razgovarali s Vikicom Krolo - predsjednicom KoHOM-a, Samijom ROPAR – HUBOL i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem.

ŠOKANTNA SVJEDOČANSTVA LIJEČNIKA: 'Da, istina je! I djeca čekaju na hitne preglede po godinu dana'

"Propuštena je prilika da riješimo sve probleme na jedno duže vrijeme. Zakon ima dosta nedorečenih točaka i nije u skladu sa svim europskim pravilima", rekla je predsjednica KoHOM-a. 

Prvo na što se osvrnula je odluka da se zadrži dio ordinacija u Domovima zdravlja do 25 posto, istaknuvši da je do sada bila obveza do 30 posto i više.

"Zadovoljni smo i s ovim malim pomakom, ali to nije konačno rješenje. Tražili smo da liječnici imaju slobodu izbora da li žele raditi u Domovima zdravlja ili ići u privatne ordinacije. Zato što liječnici iz Domova zdravlja nisu zadovoljni s radom zbog uvjeta rada – moraju raditi u više ordinacija. Nisu nositelji neke ordinacije što znači da jedan dan idu na jedno radno mjesto, a drugi dan na drugo. Također njihove plaće su najniže među liječnicima u zdravstvu", istaknula je, te poručila ministru da nisu na suprotnim stranama već na istima. "Želimo dobro našim pacijentima i liječnicima da ostanu u Hrvatskoj. Trebali bi sjesti i svi zainteresirani ovaj zakon doraditi da zdravstvo krene prema boljem".

PITAO NOVINARE Kujundžić ispitivao o Božjim zapovijedima: Koja je osma?

Ministar Kujundžić rekao je da je velika većina liječnika zadovoljna. "Znamo da nema idealnog koji može zadovoljiti partikularne interese. Sačuvali smo i javno i privatno. Mislim da ćemo ovim modelom imati zadovoljne pacijente i veliku većinu liječnika. I pravičan sustav po kojem se odlazi u koncesiju, odnosno privatnu praksu".

Odbacio je mogućnost da će lokalna vlast nastaviti zapošljavati podobne, rekavši da je do sada odlučivao pojedinac, ravnatelj ili župan, a sada će odlučivati skupština i bit će transparentno.

Na pitanje što to znači za pacijente, ministar zdravstva rekao je da će imati sigurnost, dostupnost i kvalitetu i zadovoljne liječnike.

UDRUGA RODA 'Kujundžić prijeti pacijentima koji su doživjeli neugodnosti'  

Ministar je rekao i da nije istina da nisu uvažavane primjedbe i sugestije koje su dolazile dok je zakon bio u e-savjetovanju. "Sve što je bilo dobro Povjerenstvo je uvažavalo. Ali brojne stvari su bile igraonica, gdje je bilo gubljenje vremena".

Nisu zadovoljni ni u HUBOL-u. "Prijedlozi koje je hrvatska udruga bolničkih liječnika i većina prijedloga liječničke komore i liječničkog sindikata dala nisu uvaženi. Ovaj zakon nije na tragu rješenja najvećeg i gorućeg probleme hrvatskog zdravstva, a to je veliki broj prekovremenih sati i nedostatka liječnika", rekla je Ropar za HRT.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • lovric 03.11.2018.

    Moja majka je imala karcinom dojke a ja dobijem termin za UZ za 17 mjeseci !!!!!!!

  • Ludi_Milojca 02.11.2018.

    Ovaj i dalje ima obraza mlatit praznu slamu?? Lažove

  • Marun 02.11.2018.

    Operacija uspjela,pacijent umro...

Komentiraj...
Vidi sve komentare