To je to što me zanima!

Novo izborno zakonodavstvo: 'Želimo participaciju građana'

Okrugli stol u Saboru: Svoj potpis za reformu među prvima je dala nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Smatra da bi birači tada znali točno za koga glasaju
Vidi originalni članak

U Saboru se na okruglom stolu u organizaciji GONG-a raspravljalo o njihovim prijedlozima reforme izbornog zakonodavstva. GONG, između ostalog, predlaže izmjene referendumskih pravila, smanjenje broja izbornih jedinica na šest te uvođenje preferencijalnog glasovanja uz prag od pet posto.

- Ovim prijedlogom želimo postići veću participaciju građana u izbornim procesima, veću odgovornost izabranih predstavnika prema građanima, ali isto tako i povećanje na neki način relevantnosti političke ponude na izborima. Sve ovo bi bio jedan dobar uvod za početak razvoja unutarstranačke demokracije - rekao je Dragan Zelić (GONG). 

Ministar uprave Arsen Bauk ustvrdio je kako je za bitnije zahvate u izbornom zakonodavstvu potreban konsenzus.

- U tom smislu Vlada se ne bi trebala miješati. To bi trebale raditi političke stranke ovdje u Saboru pa onda što se politički dogovori u Vladi se može tehnički provesti - izjavio je.

Predsjednik Sabora Josip Leko, koji GONG-ov prijedlog smatra dobrom podlogom za otvaranje šire stručne i javne rasprave koja bi na kraju rezultirala konkretnim zakonskim prijedlozima, kazao je kako iskustvo s europskih izbora potiče na razmišljanje kako i u drugim izborima ojačati ulogu građana u biranju zastupnika.

- Čini mi se vrlo važno da imamo neki konsenzus je li sadašnja razina ostvarenih prava građana, odnosno demokratskih odnosa, u hrvatskom društvu zadovoljava potrebe društva. Je li kočnica razvoju ili potiče razvoj. Ako tu možemo doći do konsenzusa, onda je to odlična pretpostavka da ćemo imati dobre rezultate u traženju rješenja - izjavio je Leko.

Svoj potpis za reformu među prvima je dala nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Smatra da bi birači tada znali točno za koga glasaju. Uvjerena je da bi to uozbiljilo zastupnike da konačno rade svoj posao, a smatra i da bi to dovelo do demokratizacije u strankama što god tko o tome mislio. Kosor je napomenula da bi navedeni model čak i olakšao posao čelnicima stranaka u sastavljanju izbornih lista. Iznijela je i svoje iskustvo u sastavljanju lista dok je bila čelnica stranke.

- Imamo deset izbornih jedinica, 14 mjesta u svakoj izbornoj jedinici. Prvo mjesto je sasvim u redu. Onoga kojeg stavite na drugo mjesto tako-tako, treće mjesto već je na neki način durenje, četvrto nos do poda, peto ogorčenje, a sve dalje stječete neprijatelje - kazala je.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • jozabroz 09.07.2014.

    glupost na glupost.. jednostavno,treba uvesti pravilo da ce svaki saborski zastupnik i drzavni duznosnici,kao i voditelji drzavnih sluzbi, i firmi,potpisat da svojom imovinom garantiraju da nece krast a ni pogodovat nikom nika i za nista,,no znam vec to,bar od ove sadanje "garniture" nitko nije spreman potpisat..a od buducih, isto nemoraju samo nece ni vodit drzavu..

  • 09.07.2014.

    GONG bi morao biti navodno građanska udruga koja korigira ponašanje vlasti, svake. Zanimljivo da se prikladno pojavljuju najčešće kad se vlasti trese stolica i predlažu kozmetičke promjene. Participacija građana? Gospodo draga, građani i narod odlučuju, ne participiraju. Toliko o građanskoj udruzi i poštovanju volje naroda. Izravna demokracija i kraj priče.

  • Šarlota 08.07.2014.

    Svatko onaj tko je danas vidio prisutnost u Saboru, nebi smio komentirati ništa drugo osim zatražiti da se ta kvazi-institucija što prije raspusti. U sabornici je bilo prisutnih nekih desetak sabornika. Strava!

Komentiraj...
Vidi sve komentare