To je to što me zanima!

Novosel: Ne trebaju nam šrot radnici iz egzotičnih zemalja

" Tražimo daminimalna plaća bude najmanje 50 posto prosječne plaće, previše radnika u Hrvatskoj radi za minimalnu plaću, idemo se baviti sadašnjošću i budućnošću, pustimo prošlost"
Vidi originalni članak

Nema pravo niti jedan poslodavac u Hrvatskoj, neovisno u kojem sektoru, reći da nema prostora za povećanje plaća, ima prostora i mora ga biti, jer ako ga neće biti u Hrvatskoj neće biti naših radnika i uvozit ćemo šrot radnike. Nama šrot radnici iz egzotičnih zemalja ne trebaju, trebaju nam hrvatski radnici koji će svoje vrijednosti ostvarivati u Hrvatskoj, a ne u nekim drugim zemljama, izjavio je u na tiskovnoj konferenciji u srijedu u Slavonskom Brodu Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. 

Dodao je kako je u Hrvatskoj popularno govoriti o problemima, baviti se populizmom i demagogijom i brojanjem koliko radnika napušta Hrvatsku u potrazi za poslom u inozemstvu. 

- Za razliku od toga, mi ne želimo brojati koliko dnevno, tjedno i mjesečno ljudi odlazi iz Hrvatske zbog malih plaća, zbog toga što se u nekoj drugoj zemlji bolje i više cijeni radnika, nego želimo da se u Hrvatskoj stanje promijeni. Prije pet godina pokrenuli smo kampanju u Hrvatskoj zbog neisplate plaća, tražili smo da se pritisnu oni poslodavci koji radnike tjeraju da rade bez plaće, pa i danas u Hrvatskoj još je uvijek previše radnika, 8 do 10.000, koji rade a ne primaju plaću navrijeme. Nećemo stati sa kampanjom dok ijedan radnik radi a ne prima plaću. Nema pravo niti jedan poslodavac u Hrvatskoj, neovisno u kojem sektoru, reći da nema prostora za povećanje plaća, ima prostora i mora ga biti, istaknuo je u srijedu u podne u Slavonskom Brodu na konferenciji za novinare predsjednik SSSH Mladen Novosel. 

Novosel je dodao da će se sindikati solidarno udruživati u oblicima štrajkova solidarnosti gdje god treba za povećanje plaća radnicima kroz kolektivne ugovore, zakonski mehanizmi za to postoje.

-Pozivamo s tim u vezi i ostale sindikate kojih ima puno u Hrvatskoj da se više angažiraju za kolektivne pregovore za povećanje minimalne plaće. Tražimo da u Hrvatskoj minimalna plaća bude najmanje 50 posto prosječne plaće, previše radnika u Hrvatskoj radi za minimalnu plaću, idemo se baviti sadašnjošću i budućnošću, pustimo prošlost - kazao je Novosel na presici, upriličenoj u sklopu priprema SSSH-a za veliko prosvjedno okupljanje više tisuća radnika i sindikalaca iz cijele Hrvatske na obilježavanje 1.svibnja u Slavonskom Brodu. Bit će organizirani i posebni autobusi i vlakovi, cilj prosvjednog okupljanja je daljnjem uništavanju hrvatskog radništva, posebice u Slavoniji, konačno stati na kraj.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • mestar 13.04.2017.

    Naravno da ne trebaju kad ima preko tristo tisuca nezposlenih koji traze posao a boga mole da ga ne nadu jer misle da ce im bit bolje negdje vani. Drzava daje socijalu je to tako ali treba radnicima osigurat da mogu nesto i zaradit. Poblem je to u citavom svijetu ne samo kod nas.Drzave daju socijalu, placa zdravstveno osiguranje i jos puno toga pa mnogi to iskoristavaju jer bolje mu je sjedit kod kuce i nista ne radit kad ce dobit vise nego oni sto rade puno radno vrijeme na gradevini po nevremenu i suncu. Drzava i politicari su najveci problem, pa onda ti paraziti koji koji ih podrzavaju da lobiraju za njih u saboru. Mnogi isto misle koliko mogu zaradit u nekoj zapadnoj drzavi a ne racunaju koliko to kosta onamo za osnovno prezivljavanje, pogotovo jos ako imaju malu djecu. Samo da vam kazem koliko kosta mjesecno za cuvanje djece onda bi dobro razmislili i nebi vam palo na pmet se zaputit tek tako u svijet s citavom familijom.

  • kara marko 12.04.2017.

    Kakve su to gluposti o minimalnoj plaći. Postoji cijena satnice i to je to. Zašto se to ne uvede. Radiš puno ili malo, isto ti se plaća. Zar socijalizam nije propao? Radnici trebaju biti plaćeni onoliko koliko su radili. Kakva minimalna plaća.

  • Cipelcug 12.04.2017.

    Minimalna plaća treba iznositi barem 4.000,00 kn netto!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare