To je to što me zanima!

O tableti za dan poslije: RH je obvezna provesti odluku EK

U hrvatskom zakonodavstvu nema odredbe koja zabranjuje ili ograničava izdavanje hitnih kontraceptiva uz liječnički recept, Hrvatska je obvezna provoditi odluku EK
Vidi originalni članak

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je kako odluka o izdavanju lijeka ellaOne neće utjecati na primjenu nacionalnog zakonodavstva kojim se zabranjuje ili ograničava prodaja, distribucija ili uporaba lijekova kao što su kontraceptivi ili abortivna sredstva. Budući da u hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu nema odredbe koja zabranjuje ili ograničava izdavanje hitnih kontraceptiva isključivo uz liječnički recept, Hrvatska je obvezna provoditi odluku Europske komisije, istaknuli su u priopćenju.

Ističu i da su stručnjaci Europske agencije za lijekove utvrdili da je lijek ellaOne kontraceptiv koji sprječava da dođe do trudnoće, a ne abortivno sredstvo. Lijek ellaOne djeluje tako da sprečava ili odgađa ovulaciju, a u slučaju da je do trudnoće već došlo, lijek ellaOne neće prekinuti postojeću trudnoću.

- Na temelju pomne procjene svih koristi i rizika primjene lijeka ellaOne, Europska agencija za lijekove ocijenila je da se ovaj lijek može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta - navodi HALMED u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • dobro jutro 02.05.2015.

    Nije tocno niti blizu ,svaka zemlja ima pravo odluciti kako zeli nije to stratesko pitanje,dizete prasinu bez veze

  • LebronPetrovic 02.05.2015.

    Ako nije opasna za zdravlje ta tableta, po meni je to isti mandolinac ko plastična navlačna obloga. Isto je ubio ili ne dao živjeti spermijima ili ubio jajnu stanicu sa spermijem staru tek par sati. Ja neznm kak to točno funkcionira. Po nekim starim knjigama Duša ulazi u tijelo nakon 2 tjedan do mjesec dana nakon spajanja jajne stanice i sretnog spermija. Tak da je za mene abortus ubojstvo, a ovo je normalna stvar ko plastika.

  • Gena Vava 02.05.2015.

    Mi smo stvarno mastori za kompliciranje....

Komentiraj...
Vidi sve komentare