To je to što me zanima!

Objavili Proglas radnika Tuzle: 'Kreirajmo novu budućnost!'

U neredima u Tuzli ozlijeđeno je između 150 i 200 ljudi, prosvjednika i policajaca. Zapaljene su zgrade Vlade, Općine i suda. U potpunosti je izgorio matični ured
Vidi originalni članak

U Tuzli je trenutno mirno. Pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe i dalje dežuraju pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona i gase manje požare koji izubijaju na višim katovima, jer su oni niži u potpunosti izgorjeli. 

Policija je tijekom jučerašnjeg dana uhitila osam osoba, obavila s njima razgovor i pustila ih. U neredima na ulicama Tuzle prosvjednici su zapalili zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, zgradu Općine Tuzla u kojoj je u cijelosti izgorio matični ured, kamenovali su zgradu tužilaštva i kantonalnog suda

U neredima u posljednja tri dana ozlijeđeno je između 150 i 200 ljudi, prosvjednika i policajaca. Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona je u petak u poslijepodnevnim satima dao ostavku, a time je pala i kantonalna Vlada.

U Tuzli se kreira nova budućnost

Na Facebook stranici neformalne "50.000 ljudi na ulici za bolje sutra koji predvodi Grupa UDARR u ime građana i radnika Tuzle objavljen je Proglas u kojem su iznijeli svoje daljnje uvjete.

Kako navode na početku proglasa 'U Tuzli se kreira nova budućnost!'

Kažu kako je ostavkom Vlade ostvaren prvi zahtjev demonstranata i stečeni su uvjeti za rješavanje postojećih problema.

- Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju - stoji nadalje u Proglasu.

Pozvali su sve građane da podrže ostvarivanje ovih zahtjeva, koje donosimo u cijelosti:

1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.

3. Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se: uvaže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali;

- oduzme nelegalno stečena imovina;

- ponište privatizacijski ugovori;

- uradi revizija privatizacije;

- vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.

1. Ujednačavanje plata predstavnika vlasti s platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

2. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

3. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Ovaj Proglas donose radnici i građani Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas

Idi na 24sata

Komentari 134

  • FelixSturm 08.02.2014.

    15.02.14 Dosta je bilo!! Zagreb Jelačićev trg - Otpor sistemu !!!!!!

  • RONIN_2 08.02.2014.

    Podrska bosni kojoj je dosta politicarskih parazita. A vi hrvatski paraziti obucite pelene jer i vas ovo ceka.

  • stjepan19688 08.02.2014.

    ha ha ha sve dobro ,nego ukinuti place ministrima e to nece ici ,jer oni su tu radi love a ne radi naroda,tako da vam taj dio nece proci

Komentiraj...
Vidi sve komentare