To je to što me zanima!

Maturu palo 400 gimnazijalaca

Prvi preliminarni rezultati države mature pokazali su bolji uspjeh nego prošle godine - lani je na državnoj maturi palo tisuću pristupnika gimnazije, ove godine broj padova pao je za 60 posto
Vidi originalni članak

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje (NCVV) objavljuje preliminarne rezultate ispita Državne mature.

POGLEDAJTE PRESICU O REZULTATIMA DRŽAVNE MATURE

Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavila je prve preliminiarne rezultate državne mature, te istaknula da su rezultati Državne mature ove godine puno bolji i uspješniji nego prošle godine.

- U obveznom dijelu ispita državne mature, oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu. Zasad, prema privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koji su dva ispita, matematiku i fiziku riješili u potpunosti, te ukupno 105 ispita koji su rješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje, fizika, kemija, biologija i matematika - rekla je Katavić.

Naglasila je da je jako povećan interes pristupnika za pisanje ispita iz informatike, te da je to predmet za kojim se interes povećava iz godine u godinu.

- Bilježi se veliko smanjenje broja padova gimnazijalaca, ali i smanjenje broja nedovoljnih ocjena svih pristupnika. U odnosu na prošlu godinu kada je palo tisuću gimnazijalaca, ove godine je taj broj oko 400, što je za 60 posto manje nego lani - istaknula je Katavić.

Ravnateljica NCVVO-a napomenula je da gimnazijalci čine 44 posto od ukupnoga broja pristupnika te rekla kako uspješno položena državna matura gimnazijalcima osigurava završetak srednjoškolskog obrazovanja. To s druge strane znači, rekla je, da jedino gimnazijalci mogu pasti na maturi, dok se učenicima iz drugih škola bilježi da su položili ispit državne mature ili ga nisu uspjeli položiti.

Što se tiče učenika iz zagrebačke srednje škole koji su prepisivali matematiku na maturi, danas je njih 20 ponovno pristupilo ispitu. Katavić nije dalje navodila detalje o gospićkoj i zagrebačkoj gimnaziji gdje se prepisavalo na maturi, jer kako je rekla, postupak je u tijeku.

S druge strane, ravnateljica NCVVO-a rekla je da je u slučaju 18-ero učenika iz Zagreba, kojima je poništen i esej i matematika, prvotno bila donesena odluka da matematici ne mogu pristupiti do jeseni. Međutim, Ministarstvo obrazovanja izmijenilo je tu odluku pa su zagrebački gimnazijalci u ljetnom toku polagali taj predmet.

Ravnateljica Katavić dodala je i kako ne smatra da se omogučavanjem ispita u ljetnom roku ne šalje poruka da je varanje isplativo obzirom da se ponovno pisanje odvija u strogo kontroliranim uvjetima te da će NCVVO poticati izmjene pravilnika. 

Konačni rezultati državne mature bit će poznati 20. srpnja.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • kupreska 13.07.2020.

    Zbog vaših štrajkova i nisu imali toliko dugo nastave. Trebali su svi proci.

  • DaBar_3 13.07.2020.

    Svim profesorima treba dati otkaz! Djeca nisu imala 30 dana nastave u prošloj školskoj godini a rezultati mature su bolji nego kad idu na nastavu...

  • ZOING 13.07.2020.

    HDZovka, jos Pašalić da radi nešto nezakonito?!?....Ma dajte, jeste vi normalni?

Komentiraj...
Vidi sve komentare