To je to što me zanima!

Obustavili su Obiteljski zakon; Opačić tvrdi: Ovo je presedan

Ustavni sud je obustavio primjenu Obiteljskog zakona, a ministrica tvrdi da je riječ o presedanu jer se prvi put suspendira cijeli Zakon, a ne samo neke odredbe
Vidi originalni članak

Ustavni sud je u ponedjeljak obustavio primjenu Obiteljskog zakona do daljnjega, odnosno dok konačno ne odluči o prijedlogu da se taj Zakon proglasi protivnim Ustavu Republike Hrvatske. 

Ovo je presedan jer se prvi put suspendira cijeli Zakon, a ne samo neke odredbe. Time je stvorena pravna nesigurnost u ovom osjetljivom području obiteljsko-pravne zaštite; što s ljudima koji su razvedeni u međuvremenu, s djecom koja su posvojena u protekla tri mjeseca? Zahtjev za ocjenu ustavnosti predani su ljetos, a odluka donesena danas. U međuvremenu su izabrani medijatori, pravni zastupnici, doneseni su pravilnici – rekla je ministrica Milanka Opačić za Večernji list.

U ime obitelji: Postoji ozbiljna sumnja da je taj Zakon disfunkcionalan

 - Iznimno je vrijedno da se faktično odmah dokida primjena tako značajnog Zakona koji zadire u živote svakog građanina naše zemlje, a sve dok još nije počinio veliku štetu svojim nedorečenostima i očigledno nekvalitetnim rješenjima koja predviđa - poručio je u priopćenju odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnoga tima Udruge „U ime obitelji“. 

 - Ako većina stručnjaka s tog područja prava  potvrđuju naš stav da predmetni Obiteljski zakon vrvi nedostacima različitih oblika u gotovo svim područjima koje uređuje Obiteljski zakon, tada doista postoji ozbiljna sumnja da je taj Zakon disfunkcionalan do mjere da bi se mogao ocijeniti nesuglasnim s Ustavom - stoji dalje u priopćenju Udruge.

Voditelj pravnoga tima U ime obitelji na kraju je u priopćenju dodao: 'Veseli nas da su u ovom slučaju daljnje neprimjene Obiteljskog zakona spomenuti najbolji interesi djeteta kao jedno od mjerila, te načelo pravne sigurnosti koje evidentno izostaje u tom uratku koji je potpredsjednica Vlade, gospođa Opačić, tako zdušno promovirala'.

Idi na 24sata

Komentari 233

  • nikluk20 13.01.2015.

    kad zakon pišu podobni a ne stručnjaci sa više polja tematike onda ti se dogodi da ti svi pošalju na ustavnu ocjenu pa ovima dopipipi pa ga lakše stave izvan snage.... :P

  • jozabroz 13.01.2015.

    ma dajte ,nemojte bit takvi, pa drugarica jedino to napravila i postavila svoj izum ko zakon kad ono nevalja nista..cudno da se nije zalila u udruge za ljudska prava koje drzi pod kontrolom,,))))

  • SAINT 13.01.2015.

    Navikla je ona bit iznad suda ali ne mere više.

Komentiraj...
Vidi sve komentare