To je to što me zanima!

Occupy Wall Street slavi prvu obljetnicu: Uhitili stotinjak ljudi

Organizatori su obećali povratak na 1. godišnjicu 17. rujna koju su počeli obilježavati u subotu na Broadwayu. Policija je kod Wall Streeta uhitila 124 aktivista
Vidi originalni članak

Obilježava se prva godišnjica pokreta Occupy Wall Street u SAD-u. Prije godinu dana okupljeni su osam tjedana bili na Manhattanu gdje su prosvjedovali protiv bogatih i socijalno neosjetljivih.

Pokret je nakon toga izgubio veliku potporu, ali aktivisti su obećali povratak na obljetnicu 17. rujna, oko šest tjedana prije predsjedničkih izbora u Americi na kojima će se za mjesto u Bijeloj kući boriti Barack Obama i Mitt Romney. Obljetnicu su počeli obilježavati već u subotu kada je oko 250 prosvjednika marširalo Broadwayem. 

- Prva godišnjica prilika je da istaknemo našu zabrinutost, zabrinutost  99 posto ljudi, rekao je Chris James (26), jedan od organizatora. 

Prosvjed koji je počeo u parku Zuccotti u blizini Wall Streeta prošle godine iznjedrio je slične prosvjede u gradovima diljem svijeta na kojima su prosvjednici izražavali nezadovoljstvo zbog gospodarske krize i nezaposlenosti. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg u početku je bio tolerantan prema okupljenima, ali ubrzo je prosvjednike svladavala policija koja je redovito uhićivala desetke, pa čak i stotine ljudi, piše AFP.

Otada pokret nije uspio oživjeti kako su obećavali, ali organizatori tvrde da pokret raste iako možda ne zauzima mjesto u vijestima. 

Uhitili 124 aktivista, patrole pred bankama

Kako javlja Reuters, demonstracije su u New Yorku okupile oko 1.000 aktivista. Njujorška policija objavila je kao je u ponedjeljak uhitila 124 prosvjednika, a snage sigurnosti tijekom cijelog dana su patrolirale ispred glavnih banaka i zgrada vlade. Čuvali su i simbol Wall Streeta, brončanu skulpturu Razjarenog bika. 


Idi na 24sata

Komentari 5

  • 18.09.2012.

    Demokracija na americki nacin...

  • zgembo zgembic 17.09.2012.

    iza njih se krije new age sekta,produkt vatikanske crkve.

  • apolon320 17.09.2012.

    Barvo prosvjednici! Zašto se onjima tako malo piše??

Komentiraj...
Vidi sve komentare