To je to što me zanima!

'Očekujemo ubrzanje inflacije, ali i dalje smo ispod prosjeka'

Marić je istaknuo da inflacija Vladu prije svega zanima sa stanovišta standarda građana, ali i da je ona jedan od mastriških kriterija, pri čemu je podsjetio da zemlje poput Grčke, Cipra i Portugala imaju niske stope
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio kako očekuje da će podaci o inflaciji za studeni pokazati njezino ubrzanje, no i istaknuo da je Hrvatska još uvijek ispod prosjeka Europske unije kada je riječ o inflacijskim stopama.

Napominjući da je inflacija u Hrvatskoj "gotovo u potpunosti uvezena", Marić je i izjavi uoči užeg Vladinog kabineta rekao kako očekuje ubrzanje inflacije za studeni, no dodao da su stope inflacije u Hrvatskoj i dalje ispod prosjeka EU-a.

Godišnja stopa inflacije za listopad iznosila je 3,8 posto, što je najviša stopa rasta od veljače 2013. godine. Podatke za studeni Državni zavod za statistiku objavit će u petak.

OECD TVRDI: Inflacija je najveća prijetnja oporavku gospodarstva

Marić je istaknuo da inflacija Vladu prije svega zanima sa stanovišta standarda građana, ali i da je ona jedan od mastriških kriterija, pri čemu je podsjetio da zemlje poput Grčke, Cipra i Portugala imaju dosta niske stope.

Prema maastriškim kriterijima, naime, stopa inflacije određene zemlje članice ne smije biti veća od 1,5 postotnih poena prosječne stope inflacije za tri zemlje EU s najnižom inflacijom u godini koja prethodi preispitivanju stanja u zemlji članici kandidatkinji za europsku monetarnu uniju. Pri tome se stopa inflacije mjeri se indeksom potrošačkih cijena.

Prema Vladinim projekcijama, stopa inflacije za cijelu 2021., ali i za iduću godinu, trebala bi iznositi 2,5 posto.

Marić za iduću godinu očekuje "ublažavanje inflatornih pritisaka", te tvrdi da na ovogodišnje stope znatno utječe bazni učinak cijene energenata, prije svega nafte, koja je lani bila znatno jeftinija nego sada.

U SLOVENIJI Najviša inflacija nakon 2008.

Dodao je da Vlada prati kretanje cijena i da će, bude li potrebno, reagirati kao što je to učinila kako bi ublažila učinak covida na ekonomiju i društvo ili kao što je prije nekoliko tjedana ograničila cijene benzina i dizela.

Govoreći o trendovima u potrošnji, iznio je kako je ona od početka godine do danas 4,2 posto veća nego 2019., a sam prosinac je isto u plusu, na primjer u trgovini na malo za 8,5 posto u odnosu na 2019. godinu.

Komentirajući tijek pregovora sa sindikatima javnih službi, ocijenio je da "stvari treba spustiti na zemlju" vodeći računa o mogućnostima i realnosti.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ludi marko 26.12.2021.

    plače, ste mislili? tu smo daleko ispod prosjeka

  • livija i ja 15.12.2021.

    Očekujemo smanjenje PDV stope što ste obećavali u prvom mandatu sada na 20% tako da od toga imaju korist svi građani.

  • 2 x general 14.12.2021.

    inflacija!??? spas za državu - sakuplja pare a ne treba uvesti bilo kakav porez jer bi rulja poludila. ovako svi plaćaju a netko niti ne osjeti a netk oće odnjet gaće na štapu ( penzići ). povrat para ulupanih u coronu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare