Obavijesti

News

Komentari 0

Inflacija je najveća prijetnja oporavku gospodarstva

Inflacija je najveća prijetnja oporavku gospodarstva

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 5,6 posto, a u 2022. rast bi trebao usporiti na 4,5 posto, te na 3,2 posto u 2023., procjenjuju u OECD-u, potvrdivši u osnovi dosadašnje procjene

VIDEO

Svjetsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od pandemijske krize, prognozirala je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši ipak da optimistične izglede može ugroziti dulje razdoblje visoke inflacije.

Gospodarstvo se snažno oporavlja i kompanije teško drže korak s valom potražnje koji je pokrenulo ublažavanje epidemioloških mjera, prouzročivši zastoje u globalnim nabavnim lancima i jačanje inflacije u cijelom svijetu, ističu.

Inflacija je tek privremeno ojačala, procjenjuju u OECD-u, pridruživši se vladama i središnjim bankama širom svijeta koje predviđaju popuštanje cijena u idućem razdoblju.

Središnje banke ne smiju prenagliti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada se potražnja i ponuda normaliziraju, inflacija će oslabiti, zaključuju.

Najviša inflacija nakon 2008.
Najviša inflacija nakon 2008.

"Glavni je rizik, međutim, da bi nas inflacija ponovo mogla iznenaditi i nastavi jačati, prisiljavajući središnje banke vodećih gospodarstava da pooštre monetarnu politiku ranije i u većoj mjeri no što se predviđalo", poručili su iz OECD-a.

Ako taj rizik jenja, inflacija će na području OECD-u u cjelini vjerojatno dosegnuti vrhunac od pet posto i potom postupno oslabiti na oko tri posto do 2023., objavila je pariška organizacija.

U tom je kontekstu središnjim bankama trenutno najbolje da pričekaju da se napetosti u opskrbi smire i signalizirati da će poduzeti mjere ako se ukaže potreba, priopćio je OECD.

SAD i EU gotovo izjednačeni

Prognoziraju da će najveće svjetsko gospodarstvo, ono SAD-a, ove godine porasti 5,6 posto, te 3,7 posto u 2022. i 2,4 posto u 2023. Do sada su mu za ovu godinu prognozirali 6-postotni rast koji je u 2022. trebao usporiti na 3,9 posto.

Snizili su i prognoze za Kinu, s 8,5 na 8,1 posto u ovoj godini. U 2022. drugo gospodarstvo svijeta trebalo bi po njima porasti 5,1 posto, za 0,7 postotnih bodova slabije no što su do sada očekivali, a istu stopu rasta prognoziraju i za 2023. godinu.

Prognoze za eurozonu gotovo su nepromijenjene, uz očekivani rast aktivnosti u ovoj godini za 5,2 posto, koji bi u 2022. trebao usporiti na 4,3 posto.

U 2023. aktivnosti bi u zoni primjene zajedničke europske valute trebale izrazitije usporiti, na 2,5 posto, prognoziraju u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)