To je to što me zanima!

Ocjene iza Uskrsa, a sljedeći tjedan će se samo ponavljati

Blaženka Divjak svim ravnateljimaje poslala uputu da se ovaj tjedan u učenicima samo ponavlja, provjeri gdje je tko stigao, te naprave planovi za dalje. Do kraja tjedna stižu preporuke za ocjenjivanje
Vidi originalni članak

 Do kraja ovog tjedna učitelji i nastavnici dobit će Upute za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom okruženju, a nakon Uskrsa te bi upute trebalo početi primjenjivati.

Stoji to u pismu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koje je u četvrtak uputila ravnateljima osnovnih i srednjih škola. 

O tome kako će nastavnici zapravo ocjenjivati učenike Divjak najavljuje da će upute poslati do kraja ovog tjedna. 

- S obzirom na to da ulazimo u drugu fazu nastave na daljinu, kad bismo u nastavnom procesu trebali primijeniti Uputu za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom okruženju, važno je da se i učitelji i nastavnici, ali i učenici, pripreme za tu fazu. Zato je sljedeći tjedan – tjedan ponavljanja i planiranja - piše Divjak.

Podsjetimo, nakon dva tjedna nastave na daljinu, brojni roditelji upozorili su na gotovo nemoguću situaciju s previše gradiva i zadataka koje učenici dobivaju, te da su prisiljeni sate i sate provoditi snalazeći se u svemu tome sa svojom djecom. U jednakom su kaosu i nastavnici, koji, kako nam kažu, trpe ogroman pritisak od Ministarstva da produciraju mnogo materijala i organizraju nastavu.

Mnogi su pisali i direktno ministrici, pa je i sama Divjak već nekoliko ponovila kako shvaća da su svi pod pritiskom. U pismu ravnateljima navodi:

- Moramo osigurati uravnoteženje obaveza u nastavi na način da uzmemo u obzir opterećenje učenika i potrebu da se razluči bitan sadržaj od sporednog te da se učenike ne optereti suvišnim detaljima. Stoga je potrebno uspostaviti krug povjerenja za učenje između vas u školi, učenika i roditelja, to je osobito važno u ovoj situaciji kad treba imati povjerenja u stručnost učitelja i nastavnika, odgovornost i samostalnost učenika te podršku roditelja.

Inače, sljedeći tjedan učitelji i nastavnici trebaju učenicima i roditeljima poslati analizu učenikova rada i aktivnosti u virtualnim učionicama. Za učenike koji nisu bili aktivni, razrednici trebaju kontaktirati roditelje.

Trebaju isplanirati i kako će ocjenjivati učenike.

Asistenti i stručni suradnici trebaju sljedeći tjedan prikupiti iskustva učenika i roditelja, te predložiti konkretne mjere potpore učenicima, posebno onima s poteškoćama i posebnim potrebama, navodi se u pismu ministrice ravnateljima.

Sami uskršnji praznici, saznajemo, provodit će se od modela do modela nastavne godine koji su odabrale županije, te o danima koji su ostali za nadoknadu nakon štrajka.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Karmelićanka 02.04.2020.

    Ne znam kako ministrica misli ponavljanje sljedeći tjedan. Sve škole nemaju iste udžbenike pa time ne prati se istim redoslijedom program na HRT 3. Mislim da ova u 1. razredu ima udžbenike Školske knjige te ne prati program npr. Profila. Ako je tako u 1. razredu, vjerujem da je i u ostalim razredima. Izgleda da ona nema pojma o školskim programima.

  • LeeLilačaLoo 02.04.2020.

    Strašno je što se očekuje od roditelja... Da idu na posao i rade pojačano... dođeš kući čeka te tona materijala što za prepisati,što za slušati, što za učiti.(3-4sata) Pa snimaj kako dijete čita, pa slikaj i pošalji na yammer gdje se masa njih ne snalazi do nebuloze da kad dođeš s posla peci, kuhaj, peri.... KADA? Ljudi da li ste vi normalni? Ponašate se kao da smo svi doma sa sve 4 u zraku.... Gdje da ja nađem te sate i radim s djetetom doma ako ga vidim 2-3sata. Ovo je van pameti. Tražim da se organizira drugačiji način rada, Ja sam s razlogom studirala ono što radim.... Nisam učiteljica! Ne znam objasniti! Niti to nije moj posao.

  • Turcic Hrvoje 02.04.2020.

    Gospođi koja se žalila na video koji joj šalje učiteljica, reču da je sretna, kod mene 2 učenika jedan 5 ,drugi 3 jedna učiteljica do sad polala video, ostali pročitaj to,i riješi zadatke, iz matematike svaki dan oko 24 zadatka,ne drže se rasporeda već šalju svaki dan,želeči što prije nadoknaditi štraj, i pitanja zašto nije ovo zašto nije ono, dijete u 5 razredu nije se ni prilagodilo zbog štrajkova, ova škola nema smisla, sretan sam kaj imam dvoje, a što je s roditeljima 4 djece

Komentiraj...
Vidi sve komentare