To je to što me zanima!

Od danas nove cijene goriva: Evo koliko ćete platiti prosječni tank benzina, a koliko dizela

Nakon dva tjedna rasta cijena naftnih derivata, u utorak je stigao znatniji pad. Stručnjaci kažu da ove cijene ovise isključivo o tijeku rata u Ukrajini, a pomogla je i odluka Vlade
Vidi originalni članak

Hrvatska će predahnuti, barem po pitanju cijena naftnih derivata koje su protekla dva tjedna bila na povijesno rekordnim visinama. Od danas litra Eurosupera koštat će 11,84 kune, a zadnjih tjedan dana plaćali smo je 13,00 kuna.

Najviše je pala cijena dizela koja sada stoji 12,03 kune što je pad od 1,88 kuna u odnosu na dosadašnju cijenu. Litra plavog dizela bila je 9,54 kune, a od danas košta 8,14 kuna po litri.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Razlog ovakvog pada cijena je isključivo stanje u Ukrajini. Iako se ondje i dalje vodi krvavi rat i teška je situacija za ljude osobito zbog velikih ljudskih žrtava, procjenjuje se da slabi vojna aktivnost. S druge strane samo spominjanje mogućih pregovora lidera tih zemalja s dobrim osnovama i realnim zahtjevima rađa se nada u smirivanje stanja. Za tržište naftnih derivata znači i manje mešetarenja na burzama. Potrošači to odmah osjete na svojim novčanicima - rekao je energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern.

BRZO RASTE NO TEŠKO PADA Cijene nafte padaju, ali goriva rastu. Stručnjak: Ovo su razlozi

Dodaje kako je na Crnome moru situacija još neizvjesna zbog borbi koje se vode no ističe da će početak pregovora dovesti i ondje do smirivanja situacije.


- Cijene nafte su stabilno niske no bojim se robne burze koje trguju s derivatima pa je nemoguće predvidjeti kakva će situacija i cijena biti za tjedan dana. Važan iskorak radi Njemačka regulatorna agencija koja želi fiksirati cijene u rafinerijama i spriječiti kartelno dogovaranje cijena - rekao je Štern.

STRUČNJAK O NOVOM POSKUPLJENJU Cijena sirove nafte pada, a dizel i benzin idu gore: 'Ni otac Bog ne zna koliko, a rastu jer mogu'

Cijena goriva u Hrvatskoj se određuje formulom u koji se uračunava prosječna cijena gotovih derivata s burze i zato nam ona raste i kada cijena nafte na svjetskom tržištu pada.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • idiupickumaterinu 22.03.2022.

    Moze li mi neko objasniti kakve veze ima cijena goriva sa ratom u Ukrajini..fala

  • Plan B 22.03.2022.

    Mađarima je Orban zamrznuo cijenu Eurosupera na 9,35 kn, s time da se Mađari dobrim dijelom voze na hrvatsku naftu. Ina je, od 2020. u Mađarsku, gdje je cijena benzina skoro 3 kune niža, tajno izvezla najmanje milijun tona hrvatske nafte.

  • DeGogi_007 22.03.2022.

    e tako sad mozemo nastaviti svakog utorka do iza Uskrsa

Komentiraj...
Vidi sve komentare