To je to što me zanima!

Od danas u Veliku Britaniju više ne možete samo s osobnom

Jedine iznimke za obavezno predočenje putovnica su irski državljani, te europski i švicarski građani s privremenim ili stalnim statusom britanskih rezidenata
Vidi originalni članak

Osobna iskaznica od petka više neće vrijediti za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo koje ubuduće traži od europskih i od švicarskih građana da pokažu putovnicu, što je među novijim posljedicama brexita.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se "organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zlouporabi sustava" jer su osobne iskaznice, kaže, "nezaštićen" dokument.

Podaci ministarstva pokazuju da su 48 posto krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. europske i švicarske osobne iskaznice. Te je dokumente "lakše krivotvoriti nego putovnice", ističe ministarstvo i neki "nemaju biometrijske podatke".

BREXIT PROBLEMI Nedostatak vozača premetilo isporuku goriva u UK: 'Čekali smo na benzinskoj 40 minuta'

"Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima", rekla je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

"Prestankom uporabe nezaštićenih osobnih iskaznica jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracijskim sustavom", dodala je.

Ova nova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru Brexita koje je Patel u priopćenju opisala kao "strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sustav i pravedno prema onima koji poštuju propise".

Jedine iznimke za obavezno predočenje putovnica su irski državljani, te europski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata, koji će se moći koristiti svojom osobnom iskaznicom do 31. prosinca 2025.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Roy Ban 01.10.2021.

    Ne ću na kišu.

  • Würstchen 01.10.2021.

    Zaboli me za Engleze.

  • najiram 10 01.10.2021.

    a moraš  biti  totalka  vudreni  sa  mokrom  krpo  da  ideš  kod  glupih  i  lkrvožednih  engleza...pa  trebalo  bi  bojkotirati  bilo  koji  proizvot  koji  ima  i  0,0001  %  nekaj  engleskoga...oni  su  još  uvijek  kolonizatori  i  izrabljivaći  ljudi  koji  nisu  englezi  ili  židovi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare