To je to što me zanima!

Od korone umiremo češće nego Talijani, Srbi, Slovenci: 13. smo na svijetu po broju žrtava

U apsolutnim brojkama najviše je žrtava COVID-a dosad imao SAD, njih gotovo 790 tisuća. Sljedeći je Brazil s više od 615 tisuća, treća Indija s 470 tisuća preminulih
Vidi originalni članak

Hrvatska je jako visoko, previsoko na ljestvici preminulih od COVID-a. Dosad je bitku s ovom bolešću kod nas izgubilo 11.329 ljudi, čak 274 na svakih sto tisuća stanovnika.

Prema ljestvici John Hopkins Universityja, na 13. smo mjestu u svijetu po broju preminulih, znači visoko u vrhu zemalja koje imaju najveće ljudske gubitke. Na prvom je mjestu Peru, slijede Bugarska, treća je Bosna i Hercegovina s 384 mrtvih na sto tisuća stanovnika, četvrta Crna Gora s deset manje, dok je na petome mjestu Sjeverna Makedonija, slijede Mađarska, Moldavija, Češka, Rumunjska...

Naša je smrtnost gotovo jednaka onoj koju bilježi San Marino, Slovenija je s 253 preminulih pet mjesta ispod nas, Italija koja je u prvom valu izgubila brojne živote sad broji 222 žrtve na sto tisuća stanovnika. Španjolska i Portugal ih imaju, primjerice, 180, Srbija 170, Švedska 147. Izrael broji 90 preminulih na sto tisuća stanovnika, što je triput manje od Hrvatske. Osim što imaju mlađu populaciju, Izrael je među prvima nabavio cjepivo i procijepio veliki dio stanovništva, dok je gotovo polovica njih sad već cijepljena i trećom dozom. Unatrag tri tjedna cijepe i djecu od pet do 11 godina, ranije su već cijepili i tinejdžere iznad 12.

EPIDEMIOLOG KOLARIĆ: 'Teško ćemo spriječiti širenje omikrona, potrebno je ubrzati sustav i produžiti karantenu'

U apsolutnim brojkama najviše je žrtava COVID-a dosad imao SAD, njih gotovo 790 tisuća. Sljedeći je Brazil s više od 615 tisuća, treća Indija s 470 tisuća preminulih. U EU je najviše ljudi izgubila Italija, njih 174 tisuće.

Kako pojašnjava prof. dr. sc. Alen Protić, pročelnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli te koordinator COVID respiracijskog centra KBC-a Rijeka, imamo puno više necijepljenih na intenzivnom liječenju, kao i manjak medicinskih sestara na intenzivnoj skrbi.

- Imamo i teških onkoloških i kardiovaskularnih bolesnika koji nam dođu necijepljeni, s teškim COVID-om. Oni su umirali i od gripe, no taj je broj bio nemjerljivo manji nego ovaj sad. Zašto se ne cijepe, ne mogu razumjeti, to je posljedica politikanstva na ulici, koje nama liječnicima nakon dvije godine borbe ‘para dušu’ - zaključuje liječnik.

Idi na 24sata

Komentari 141

  • rasprava__ri 08.12.2021.

    Opet bolji nego na UEFA listi🤣🤣 tamo smo tek 19.!!!

  • pčela 08.12.2021.

    A što na to kaže bljedoliki?

  • pčela 08.12.2021.

    To je samo zato jer nam je zdravstvo u krasnom K**c*.

Komentiraj...
Vidi sve komentare