To je to što me zanima!

'Od sutra poskupljuje voda'

Hajmo se podsjetiti da je 2007. Zagrebački holding emitirao preko dvije milijarde kuna obveznica tvrdeći da će konačno riješiti vodoopskrbnu mrežu, a samo tri posto je otišlo na to, podsjeća Tomašević
Vidi originalni članak

Poskupljenje cijene vode kreće sutra. Hajmo se podsjetiti da je 2007. Zagrebački holding emitirao preko dvije milijarde kuna obveznica tvrdeći da će konačno riješiti vodoopskrbnu mrežu u koju nije ulagano 50 godina, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević upitan ima li još kostura koji ispadaju iz ormara i dvije godine nakon smrti Milana Bandića

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

PRATITE UŽIVO Tomašević o presudi protiv roditelja odgojitelja: 'Ovo je bila teška promjena, ali nužna'

Tek manje od tri posto tog novca je namjenski potrošeno, podsjetio je. 

- Znači taj novac je otišao u pokrivanje tekućih dugova Holdinga, a ne u investicije u vodoopskrbnu mrežu zbog čega nama jednom ili čak dva puta tjedno puca magistralni cjevovod i to je situacija koje nema apsolutno ni u jednom gradu u Hrvatskoj - istaknuo je.

Dio uzroka, dodao je, vjerojatno je i potres, no glavni razlog pucanja cijevi, naglasio je, što se nije ulagalo na vrijeme. 

- Poskupljenje vode smo odgodili maksimalno što smo mogli, no da bismo povukli novac iz EU fondova, 1,8 milijardi kuna, moramo to subvencionirati s 30 posto. 15 posto vlastitih prihoda VIO-a je nužno kako bi došli do tih 30 posto, odnosno 500 milijuna kuna subvencije u sljedećih pet godina. Time će se i proširiti mreža do građana koji u 21. stoljeću još nemaju vodu i kanalizaciju u glavnom gradu. Ako to možemo nazvati tzv. kosturom u ormaru, da, mi posljedice i danas osjećamo i osjećat ćemo ih jako dugo - poručio je. 

EFEKT ODGODE VLADINE UREDBE Tomislav Tomašević: 'Barem za četvrtinu smanjit ćemo najavljeno poskupljenje vode'

Podsjetimo, stanovnicima Zagreba od sutra će voda poskupjeti za 15 posto. Prvotno je Tomašević namjeravao poskupljenje od 20 posto, no krajem prošle godine je najavio smanjenje za četvrtinu. 

- Smanjit ćemo povećanje cijene vode koliko god to možemo, 20 posto sigurno neće biti, barem četvrtinu će biti manje. To je efekt odgode Vladine Uredbe - rekao je Tomašević 1. prosinca i tako smanjio to poskupljenje na 15 posto. 

Idi na 24sata

Komentari 72

  • dahvaul 01.03.2023.

    Kaj je sinek jel ti kopaš bunare,skrečeš rijeke,skupljaš kišnicu da bi nam cijenu vode dizao.Imaš sreće kaj smo to mi ,vani bi već davno odlepršo sa ovakvom politikom krađom građana.I nemoj mi pričat bajke kak su nam cijevi porozne pa šta voda otiđe i opet se vrati .

  • mortus secundus 28.02.2023.

    "Nije dobro Bijelo dugme # Nije dobra Katarina # Šta je dobro, šta nam treba?"

  • Nexe 28.02.2023.

    Ništa to nije. Samo deri. Ne vidim da itko korača na Markov trg. Znači, još uvijek je dobro. Samo guli, glasali su, nek uživaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare