Obavijesti

News

Komentari 59

Tomašević o presudi protiv roditelja odgojitelja: 'Ovo je bila teška promjena, ali nužna'

Tomašević o presudi protiv roditelja odgojitelja: 'Ovo je bila teška promjena, ali nužna'

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, održava redovitu konferenciju za medije

VIDEO

Vezano za otpad, uvođenjem novog modela naplate odvoza, postignuto je smanjenje količine miješanog komunalnog otpada za 27 posto i zbog toga smo došli u fazu da je moguće smanjiti broj odvoza miješanog otpada na jednom tjedno. Smanjili smo za obiteljske kuće, sad idemo i za višestambene zgrade kako bi stabilizirali pojačani odvoz, posebice plastike, ali i papira. Tako se radi već zadnja dva tjedna, a u Centru ostaje i dalje svaki dan odvoz osim nedjelje, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na početku redovne konferencije za medije. 

PRATITE  UŽIVO

'Nije nužno koristiti službene žute i smeđe vrećice'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglasio je kako su upravo zato postavili i nove spremnike, a da će tamo gdje će postojati potreba, odvoz ići i više od jednom tjedno.

- Ako govorimo o nekim europskim standardima, to je potpuno uobičajeni trend, kako se povećava odvajanje, tako se povećava i učestalost odvoza biootpada, papira i plastike. U Ljubljani je, primjerice, odvoz miješanog komunalnog otpada jednom u tri tjedna, izuzev centra grada - naveo je podsjetivši kako osim najma Grad i kupuje nove kamione. 

- Što se tiče vrećica, žute i dalje ostaju primarno za obiteljske kuće, no molio bih građane u višestambenim zgradama da ne ostavljaju te vrećice u kojima su plastika i metal ispred zgrada jer smo stavili oko 5000 kontejnera. Ako će biti potrebno, stavit ćemo ih i više. Nadalje, ako ih stavljaju u te kontejnere, onda nije nužno koristiti službene žute i smeđe vrećice, može se za biootpad koristiti bilo koja papirnata vrećica, a za plastiku i metal može se bez ikakve vrećice u zvona ili u bilo kakvoj plastičnoj vrećici ako stavljaju u kontejner kojem se miče poklopac - istaknuo je još gradonačelnik.

'Razriješio sam ravnatelja KD Vatroslav Lisinski'

Poručio je kako je razmotrio prijedlog Upravnog vijeća KD "Vatroslav Lisinski" za razrješenje ravnatelja Dražena Siriščevića i prihvatio ga.

- Razlozi koje navode su određene nepravilnosti vezano za nepodnošenje izvješća o radu, radove unutar dvorane koja je zaštićena, primjerice lounge bar, i to bez suglasnosti konzervatora i netransparentne podjele ulaznica u više navrata, o čemu je državni ured za reviziju upozoravao Lisinski još od 2013. To se nije razriješilo do danas, i dalje imamo netransparentno dijeljenje ulaznica. S obzirom na sve te okolnosti donio sam odluku da ću prihvatiti prijedlog Upravnog vijeća - kazao je Tomašević dodavši kako je ravnatelja razriješio.

- Da pojasnim, Upravno vijeće ima pet članova, dvoje su predstavnici zaposlenika, troje je izabrano od strane Gradske skupštine, od čega je dvoje od strane vladajuće većine i jedan od strane oporbe i nitko od njih nije glasao protiv smjene ravnatelja. Četvero su glasali za, jedan suzdržano, što mislim da dovoljno govori o tome da su odnosi tu narušeni i da ove nepravilnosti ugrožavaju funkcioniranje same ustanove -  naglasio je.

Novi pročelnici: 'Od 13, samo je jedan član Možemo'

Naveo je i kako je temeljem natječaja imenovao nove pročelnike za četiri gradska Ureda.

- Pročelnica Ureda za gospodarstvo bit će Ana Pavičić Kaselj, pročelnik mega Ureda za obnovu i graditeljstvo Stanko Kordić, koji je član stranke GLAS, podsjećam da je ovo bio treći natječaj za tu poziciju, prethodna dva su bila poništena, pročelnik Ureda za informacijski sustav i tehničke poslove bit će Dražen Lučanin, odmah da kažem da je član stranke Možemo, da budemo transparentni obzirom na dušobrižnike poput Davora Bernardića, i četvrti pročelnik stručne službe Gradske uprave bit će Željko Matijašec - istaknuo je i naveo, iako nije imenovanje u njegovoj domeni, da je odabrana i Kornelija Mlinarević za novu ravnateljicu Razvojne agencije Grada Zagreba.

- Dakle, od 13 pročelnika dvoje su članovi neke stranke, a samo je jedan član moje stranke Možemo i jasno je da smo se prilikom odabira vodili isključivo kriterijima tko najbolje može voditi te urede jer su nama ključni i rezultati. I ako ih ne bude, tim pročelnicima ćemo se zahvaliti i birati nove - naglasio je.

O nadgrobnom spomeniku Bandiću: 'Dok se ne razriješi istraga, neće biti suglasnosti'

Upitan za nadgrobni spomenik Milanu Bandiću, gradonačelnik je podsjetio kako je zahtjev došao tek prije pola godine.

- Postoje državne institucije koje se bave kaznenim prijavama vezanima uz utvrđivanje lokacije za pokop bivšeg gradonačelnika i dok to sve ne završi gradski zavod za zaštitu spomenika neće izdati suglasnost za nadgrobni spomenik. Godinu i pol nije došao nikakav zahtjev, isti je došao tek prije pola godine, tako da nije da obitelj čeka dvije godine. Dok se ne razriješi ta istraga koja je u tijeku, a prvi mi je glas da je završila u Ministarstvu kulture, neće biti suglasnosti - poručio je.

O ukidanju mjere roditelj-odgojitelj

Govoreći o odluci Visokog upravnog suda kojim su stali na stranu Grada Zagreba što se tiče ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, gradonačelnik je naglasio kako je izdvajanje za te naknade došlo do gotovo jednake razine koliko koštaju plaće za preko 6000 zaposlenih u vrtićima.

- Dvije i pol milijarde kuna je otišlo na mjeru za koju mnogi stručnjaci kažu da je loša i za korisnike i za djecu i na kraju i za Grad, koji nema dovoljne vrtićke kapacitete da upiše svu djecu jer se ti vrtići nisu gradili u dovoljnoj mjeri zadnjih 20 godina, a Grad se širio. Ova je bila jedna teška promjena, ali apsolutno nužna. Ta mjera nije bila samo nepravedna nego i financijski neodrživa i sad ćemo taj novac preusmjeriti za izgradnju novih vrtića i za unaprjeđenje uvjeta rada ljudi u vrtićima - kazao je.

Zamjenica Danijela Dolenec je istaknula kako je tempo Grada maksimalan što se tiče povećanja kapaciteta u vrtićima. Podsjeća kako je korisnika ove mjere bilo 5300. 

- Radi se o oko 18.000 djece, preko 3000 je punoljetno, preko 6500 starije od 15 godina, a vrtićke dobi oko 3000. I ranije smo rekli da ne očekujemo još ove godine da ćemo moći apsorbirati svu količinu zahtjeva, ali ukoliko se realiziraju svi projekti, a imamo sve preduvjete da se realiziraju, vjerujemo da ćemo naredne pedagoške godine 2024./2025. doista postići univerzalnu dostupnost, a to znači da svi oni koji žele i imaju uvjete i mogu upisati djecu u vrtiće - poručila je.

Davora Bernardića, koji ga svakodnevno  kritizira, Tomašević podsjeća da je bio predsjednik Skupštine za vrijeme kada je bio u istoj stranci s Bandićem te da nisu apsolutno ništa napravili.

Radnicima Čistoće, koji strahuju da vlast neće ispoštovati dogovor o koeficijentima ispregovaran za vrijeme štrajka, Tomašević poručuje da nema šanse da će se to dogoditi.

- Rekao sam već da je to usklađeno sa sindikatima što se tiče financija, molio bih da se smire strasti oko toga. Dogradonačelnica Dolenec je osobno na sastancima s radnicima jednom u dva tjedna i nema straha - kazao je.

Vezano za imenovanje ulice po Milki Planinc, Tomašević je poručio kako on ne odlučuje o tome, ali da u odboru, čiju većinu čine vladajući, ne vlada raspoloženje za to.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a