To je to što me zanima!

Odradila koronu s rakom dojke: 'Ismijavali su me zbog maske'

HRABRA I POŽRTVOVNA Liječnicu Slavicu Vrtarić nije imao tko zamijeniti. Nakon mučnih kemoterapija normalno se posvetila svojim pacijentima...
Vidi originalni članak

Mnogi obiteljski liječnici godinama nisu uzeli godišnji odmor jer nemaju kome ostaviti svoje pacijente. Ima i onih koji unatoč teškoj bolesti ne mogu na bolovanje, a jedna od njih je dr. Slavica Vrtarić iz Đakova, koja je primila 50 kemoterapija i 30 zračenja te cijelo vrijeme radila. Pacijenti su navikli da im obiteljski liječnici uvijek budu dostupni, a sustav već godinama ne nalazi rješenja za problematiku obiteljske medicine.

Dr. Slavica Vrtarić, inače članica Nadzornog odbora KOHOM-a i nastavna asistentica na Medicinskom fakultetu u Osijeku, posljednjih godinu i pol liječi se od karcinoma dojke, i u tom je periodu bila svega dva mjeseca na bolovanju, na početku liječenja, kad su kemoterapije bile suviše agresivne da bi mogla raditi.

Nemoguća zamjena 

No nakon toga bolovanje za nju nije postojalo. Odradila bi tjedan, petkom odlazila u Zagreb na kemoterapiju, vikendom se oporavljala i u ponedjeljak ponovno bila u ordinaciji. Na zračenja je išla u KBC Osijek, nakon odrađene jutarnje ili popodnevne smjene. Liječnica kaže kako ima 1900 pacijenata, a naći kolegu koji bi je mijenjao u ordinaciji praktički je nemoguće. Tako je radila i primala pacijente s perikom i bez obrva.

- Kao koncesionar moram platiti zamjenu kad sam odsutna. No i to je u pravilu neizvedivo jer mladih liječnika koji bi došli raditi nema. Tako ja i kolege pozivamo liječnike u mirovini, no njih je na našem području samo troje, a nas je trideset liječnika - priča nam dr. Slavica Vrtarić, koja je 13. ožujka, baš na početku epidemije, završila s kemoterapijama.

Ona je onkološki bolesnik i kao takva spada u ugroženu skupinu kad je korona virus u pitanju. No doktorica stalno radi izlažući opasnosti svoje zdravlje i svoj život. Ipak, drugog rješenja nema.

'Ismijavali su me' 

- Proteklih godinu i pol bili su teški i naporni. Odmah na početku epidemije radila sam s maskom i vizirom, a pacijenti su me znali ismijavati da se bojim. Morala sam zaštititi sebe kao onkološkog pacijenta i neki ljudi to nisu razumjeli. Nisam strašljiva, čvrsta sam osoba, a u obiteljskoj medicini imam punih 27 godina staža. Uveli su nam i posebna dežurstva vikendom, pa sam u županiji molila da me toga oslobode kao onkološkog bolesnika, jer ne mogu dežurati nakon primjene kemoterapije. Odbili su me - priča nam dr. Slavica Vrtarić.

Žalosno je da sustav uvijek trenira strogoću na obiteljskim liječnicima, ne cijeneći činjenicu da liječnici poput dr. Vrtarić nisu samo doktori koji pišu uputnice. Ova liječnica uložila je više od sto tisuća eura u ordinaciju, radi ultrazvuk, krioterapiju, EKG, spirometriju...

Idi na 24sata

Komentari 118

  • MammaC 20.07.2020.

    Do kada cemo citati ovakve gluposti cija je jedina svrha da neki kvazi novinarcic ispuni normu i napise obavezan broj clanaka da bi zaradio placu?!? Nije li Vas stid, cijenjena doktorice, da se Vase ime vezuje uz sulude i neistinite podatke? Bajke o 50 (pedeset!!!) kemoterapija mozete pricati samo sretnicima koji se sa rakom (srećom) nisu morali boriti, a nama koji smo taj pakao prozivjeli i prezivjeli, nemojte prodavati takve izmisljotine jer to je zaista uvredljivo. Od takvih nebuloza povraca mi se vise nego nakon kemoterapije. Takve price nisu samo glupe nego bi ih trebalo zakonom zabraniti i kaznjavati. One su totalno destruktivne i ubijaju u pojam sve onkoloske bolesnike koji svaki atom fizicke i psihicke snage mukotrpno sakupljaju za borbu protiv bolesti i nuspojava lijecenja, a onda im se plasira ovakva notorna laz koja neminovno dovodi do pitanja - sto sa mnom ne valja? Jesam li ja kukavica? Jesam li slabić kad nakon kemoterapije ne mogu ni do toaleta, kad me razdire bol u svakom misicu, u svakoj kosti... kad imam osjecaj da su mi usta poput septicke jame??? Odgovorite mi na to pitanje, postovana heroino! Ili Vi, cijenjeni novinaru.... Znaci li to da smo mi, obicni smrtnici, manje vrijedni jer nismo u stanju tako herojski se suprotstaviti bolesti?!? Ovaj clanak je sramota za novine koje takve gluposti plasiraju u javnost, a jos sramotnija je cinjenica da takve izjave daje jedna lijecnica. Uzas..... niste vrijedni ovih minuta koje sam potratila pisuci 🙈

  • jožek2 14.07.2020.

    Ovdje ima i zločestih i nepristojnih komentara na račun ove hrabre i nadasve humane liječnice koja izlaže svoje zdravlje da bi pomogla drugima, a najžalosnije je što je ni kolege lječnici ne razumiju ili je neće razumjeti, te mora i vikendom dežurati nakon primljenih kemoterapija u svome liječenju, tko to ne razumije i neće razumjeti i ne poštuje ja želim njemu takvo liječenje, a i ova država je baš prava slučajna država kad to dozvoli. Netko je napisao ovdje da za vrijeme Bravara to se ne bi moglo dogoditi ni u snu, potpuno se slažem.

  • 14.07.2020.

    Ko da je jedina radila tak bolesna. Kaj god!

Komentiraj...
Vidi sve komentare