To je to što me zanima!

Odsutni premijer: Australci iskalili bijes prema Morrisonu

U jednom sustretu Morrison je prišao ženi i pitao je "Kako ste?" Kad mu nije htjela pružiti ruku, spustio je ruku prema njenoj i primio je te se rukovao s njom na silu.
Vidi originalni članak

Dok je australski premijer Scott Morrison u četvrtak obilazio grad Cobargo razoren vatrom, okupljeni mještano glasno su negodovali, piše BBC.

Ljutnja prema njemu u Novom Južnom Walesu bila je više nego očita. U jednom susretu Morrison je prišao ženi i pitao je "Kako ste?" Kad mu nije htjela pružiti ruku, spustio je ruku prema njenoj i primio je te se rukovao s njom na silu. 

- Rukovat ću se s vama samo ako date više novca RFS-u [Rural Fire Fire Service]. Mnogo ljudi je izgubilo svoje domove - rekla je na njegov potez.

Dok je odlazio, dodala je da trebaju puno više pomoći nego što im on daje.

OSTALI SU ZAROBLJENI Australski požari: Mornarica evakuira turiste i stanovnike

Malo kasnije mu je i vatrogasac odbio pružiti ruku.

- Reci tom momku. Stvarno mi je žao, siguran sam da je samo umoran - rekao je svojim pomoćnicima.

 Lokalni dužnosnik odgovorio mu je da je čovjek upravo izgubio kuću.

Premijer se suočio s optužbama za negiranje veličine požara, a zamjeraju mu i odlazak na odmor na Havaje i podcjenjivanje uloge klimatskih promjena.

Amerikanci šalju pomoć

Dvadeset kalifornijskih veterana vatrogasaca kreće u Australiju kao prva američka kopnena posada koja će se boriti protiv požara izvan kontrole, koji je do sad usmrtio najmanje 23 osobe.

SAD je već poslao nekoliko desetaka vatrogasaca u Australiju, ali smatra se da je ovaj tim iskusan jer su prvi koji koriste drugačije metode gašenja vatre - piše CNN.

- Radujem se što ću 'vratiti dug'  za našu australsku braću i sestre za pomoć koju su nam pružali dugi niz godina - rekao je vatrogasni tehničar Jonathan Merager. Australija i Novi Zeland šalju vatrogasce u Sjedinjene Države više od 15 godina. Najnoviji primjer bio je u kolovozu 2018., kada je stiglo 138 vatrogasaca, rekla je federalna glasnogovornica. Posljednji put kad su američki vatrogasci radili u Australiji bio je 2010.

- Vatrogasci koje šaljemo često rade na zabačenim mjestima, pa imaju iskustva za ovaj tip požara -  rekao je Robert Garcia, šef Nacionalne šume u Los Angelesu.

- Navikli su putovati, napraviti male odrede, i krenuti u početne napade - što znači napasti požar rano, prije nego postane velika vatra  - kaže Garcia. Garcia, koji ne ide u Australiju, rekao je da jedinicu čine vatrogasci s najviše iskustva iz nekoliko različitih vatrogasnih postaja diljem Los Angelesa.

Očekuje se da će posada na terenu Australije biti između 30 do 45 dana.

ZAROBLJENI U KAMIONU Šokantna snimka: Vatrogasce u Australiji skoro progutao požar

Australci će pružiti velik dio opreme, kao što su alati za kopanje vatrenih linija i kante za bakljade koje se koriste za postavljanje požara.

- Razgovarao sam s lokalnim vatrogascima na terenu u Australiji. Sigurnost gašenja požara u šumi shvaćaju jednako ozbiljno kao i mi. To me ohrabruje  - rekao je Merager, jedan od veterana koji putuju u Australiju.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • 05.01.2020.

    Jednostavno, radno vrijeme na mreži od kuće. U posljednja 4 tjedna laganim radom na mreži primio sam 25836 USD. Ja sam redoviti student i radim djelomično kod kuće, a zarađujem više zarade. Radim lako svakodnevno 3 do 4 sata dan u slobodno vrijeme. svi mogu raditi ovaj posao i ostvaruju više zarade putem internetaa u skraćenom radnom vremenu samo otvorite ovu vezu i slijedite upute ... ..... →→→→→→ w­­w­­w.C­­a­­s­­h­­F­­l­­o­­w­­7­­7.C­­o­­m

  • dont 05.01.2020.

    Nek mu Vaso objasni kako se ovce vode

  • Stevo_Horvat 05.01.2020.

    Australski premijer ne mari za klimatske promjene i zato se bori sa požarima. Zašto u Švedskoj nema požara? Pa zato što imaju Gretu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare