Obavijesti

News

Komentari 15

Odsutni premijer: Australci iskalili bijes prema Morrisonu

Odsutni premijer: Australci iskalili bijes prema Morrisonu
6

U jednom sustretu Morrison je prišao ženi i pitao je "Kako ste?" Kad mu nije htjela pružiti ruku, spustio je ruku prema njenoj i primio je te se rukovao s njom na silu.

VIDEO

Dok je australski premijer Scott Morrison u četvrtak obilazio grad Cobargo razoren vatrom, okupljeni mještano glasno su negodovali, piše BBC.

Ljutnja prema njemu u Novom Južnom Walesu bila je više nego očita. U jednom susretu Morrison je prišao ženi i pitao je "Kako ste?" Kad mu nije htjela pružiti ruku, spustio je ruku prema njenoj i primio je te se rukovao s njom na silu. 

- Rukovat ću se s vama samo ako date više novca RFS-u [Rural Fire Fire Service]. Mnogo ljudi je izgubilo svoje domove - rekla je na njegov potez.

Dok je odlazio, dodala je da trebaju puno više pomoći nego što im on daje.

Australski požari: Mornarica evakuira turiste i stanovnike
Australski požari: Mornarica evakuira turiste i stanovnike

Malo kasnije mu je i vatrogasac odbio pružiti ruku.

- Reci tom momku. Stvarno mi je žao, siguran sam da je samo umoran - rekao je svojim pomoćnicima.

 Lokalni dužnosnik odgovorio mu je da je čovjek upravo izgubio kuću.

Premijer se suočio s optužbama za negiranje veličine požara, a zamjeraju mu i odlazak na odmor na Havaje i podcjenjivanje uloge klimatskih promjena.

Amerikanci šalju pomoć

A December 31, 2019 satellite view of the Batemans Bay in Australia

Dvadeset kalifornijskih veterana vatrogasaca kreće u Australiju kao prva američka kopnena posada koja će se boriti protiv požara izvan kontrole, koji je do sad usmrtio najmanje 23 osobe.

SAD je već poslao nekoliko desetaka vatrogasaca u Australiju, ali smatra se da je ovaj tim iskusan jer su prvi koji koriste drugačije metode gašenja vatre - piše CNN.

- Radujem se što ću 'vratiti dug'  za našu australsku braću i sestre za pomoć koju su nam pružali dugi niz godina - rekao je vatrogasni tehničar Jonathan Merager. Australija i Novi Zeland šalju vatrogasce u Sjedinjene Države više od 15 godina. Najnoviji primjer bio je u kolovozu 2018., kada je stiglo 138 vatrogasaca, rekla je federalna glasnogovornica. Posljednji put kad su američki vatrogasci radili u Australiji bio je 2010.

- Vatrogasci koje šaljemo često rade na zabačenim mjestima, pa imaju iskustva za ovaj tip požara -  rekao je Robert Garcia, šef Nacionalne šume u Los Angelesu.

- Navikli su putovati, napraviti male odrede, i krenuti u početne napade - što znači napasti požar rano, prije nego postane velika vatra  - kaže Garcia. Garcia, koji ne ide u Australiju, rekao je da jedinicu čine vatrogasci s najviše iskustva iz nekoliko različitih vatrogasnih postaja diljem Los Angelesa.

A fire engine drives past homes as the sky is tinted red as surrounding bushfires close in on the town of Mallacoota, Victoria, Australia

Očekuje se da će posada na terenu Australije biti između 30 do 45 dana.

Šokantna snimka: Vatrogasce u Australiji skoro progutao požar
Šokantna snimka: Vatrogasce u Australiji skoro progutao požar

Australci će pružiti velik dio opreme, kao što su alati za kopanje vatrenih linija i kante za bakljade koje se koriste za postavljanje požara.

- Razgovarao sam s lokalnim vatrogascima na terenu u Australiji. Sigurnost gašenja požara u šumi shvaćaju jednako ozbiljno kao i mi. To me ohrabruje  - rekao je Merager, jedan od veterana koji putuju u Australiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...