To je to što me zanima!

Oduševila ih je Hrvatska: Po Istri Austrijanci jure kočijama

Tri austrijska bračna para umirovljenika od prošlog četvrtka idu nekadašnjom prugom koja je povezivala Trst i Poreč. Odjenuli su i svoje narodne nošnje...
Vidi originalni članak

Volimo Istru jer je krajolik prekrasan. Vrijeme nam odgovara, ljudi su srdačni, a hrana i vino izvrsni, rekli su Austrijanci “jureći” kočijama devet km na sat.

Tri odvažna bračna para u godinama iz Judenburga u austrijskoj pokrajini Štajerska prošlog četvrtka zaputila su se u Istru konjima i kočijama na prikolici. Došavši u Istru, odjenuli su svoje narodne nošnje, upregli konje i krenuli u razgledavanje Istre.

- Prvi put smo s konjima došli u Hrvatsku. Svi smo u EU pa granicu više nije problem prelaziti s konjskom zapregom. Jučer smo kočijama bili na kavi u Portorožu u Sloveniji i, kad smo došli na granicu, bilo je toliko smijeha i nevjerice da su nas svi fotografirali. Policajka kaže da na granici radi gotovo 30 godina, ali da u radnom vijeku nije doživjela da netko granicu pređe s konjskom zapregom - priča nasmijani Albert Sweitzer (64), koji u koloni, sa svojim poslušnim Cetusom i Sturmom, uvijek vozi na začelju. 

Nataša Rogić Jukopila iz istarske policije pojašnjava da se kočijama s konjskom zapregom, koje moraju biti registrirane prema međunarodnim standardima, može prelaziti na graničnim prijelazima za međunarodni promet.

Austrijanci će se ovih dana svojim kočijama provesti cijelom trasom Parenzane, od Portoroža do Poreča. Posjetit će Grožnjan, Oprtalj, Livade, Motovun i druge gradiće kroz koje je nekad prolazila Parenzana ili uskotračna Porečka pruga, koja je povezivala Trst i Poreč. Pruga je sagrađena na samom početku 19. st. Zbog nerentabilnosti je ukinuta 1935., a danas je atraktivna trasa biciklistima i turističkim turama.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • mily 28.09.2014.

    Istra je ,,oživjela,, Parenzanu i koristi je u turističke svrhe tokom cijele godine. Dokaz da se trudom i radom može puno toga napravili. Istra to dokazuje sve ove godine, priznali vi to ili ne

  • Maruko Shimano 27.09.2014.

    Super :)

  • nikluk20 27.09.2014.

    istra živi jednu drugu istinu...ugledajte se malo na nju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare