To je to što me zanima!

Oglasila se policija zbog nasilja nad djevojkom u Splitu: Hvala na prijavama. Uhitili smo krivce

Na snimci koja kruži internetom vidi se, između ostalog, kako mlada cura kleči na ulici. Iznad nje je druga djevojka koja je šamara i traži da se ispriča za to što je nekome govorila loše o njoj i drugim maloljetnicama...
Vidi originalni članak

Snimka maloljetničkog nasilja iz Splita, koja od nedjelje navečer kruži internetom, zgrozila je javnost. Dvije maloljetnice zbog nasilja se nalaze od nedjelje na kriminalističkom istraživanju u splitskoj policiji. One su fizički i psihički zlostavljale vršnjakinju, a treća je sve snimala. Kako doznajemo od policije, jutros su doveli još dvije maloljetnice u službene prostorije. Kriminalistička istraga je u tijeku. 

POGLEDAJTE VIDEO: Rozga reagirala na šokantnu snimku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na snimci koja kruži internetom vidi se, između ostalog, kako mlada djevojka kleči na ulici. Iznad nje je druga djevojka koja je šamara i traži da se ispriča za to što je nekome govorila loše o njoj i drugim maloljetnicama. Od nje traži da joj vrati 30 eura koje joj je navodno posudila. Potom mlada žrtva od druge djevojke dobiva jaki udarac u kralježnicu od čega pada i udara licem o tlo. Tada joj nasilnic​a da ruku da se podigne s poda, a potom ju pljusne. Sve se odvijalo u večernjim satima.

STRAŠNA SNIMKA IZ DALMACIJE Brojni poznati reagirali na šokantnu snimku vršnjačkog nasilja: 'Pa je li ovo moguće?'

U ponedjeljak se u 11 sati oglasila i Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti. 

'Zahvaljujemo svim građanima na prijavama, zahvaljujemo medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja, a sve ih pozivamo da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe zbog poštivanja zakonskih odredbi o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta (Povreda privatnosti djeteta - članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, pozivamo sve medije te fizičke osobe da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe te da ih ne dijele na društvenim mrežama i drugim sredstvima javne komunikacije.

Naime, svjedoci smo iznimnog interesa javnosti za slučajeve nasilja među mladima pa tako i recentnog događaja na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Javno mnijenje doista može i utječe na kreiranje politika i strategija društva u odnosu na određene pojave u zajednici i stvaranje društvenog okruženja koje ne tolerira nasilje. Međutim, način na koji se to postiže u javnosti i u medijima treba biti profesionalan, sustavan, argumentiran i lišen svakog senzacionalizma.  

U želji da otkriju i objave što više detalja pojedinog događaja, mediji i korisnici društvenih mreža zanemaruju posljedice koje javne objave identiteta žrtve i mladih počinitelja mogu prouzročiti sudionicima tih događaja, a često u najboljoj namjeri osude nasilja poluče upravo suprotan efekt - a to je - sekundarna viktimizacija same žrtve koju svi želimo zaštititi.

Skrećemo pozornost na Preporuke Pravobraniteljice za djecu o medijskom izvještavanju o djeci te o zaštiti privatnosti djece u medijima kao i Etičke smjernice načela za etičko izvješćivanje o djeci UNICEF-a. Zahvaljujemo se svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje. 

Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve. Vezano za konkretan događaj  obavještavamo da je kriminalističko istraživanje u tijeku, a počinitelji su uhićeni. O ishodu kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo po njegovom okončanju.'

Idi na 24sata