To je to što me zanima!

Ogroman uspjeh: Prvi put izveli zahvat koji je spasonosan za ljude sa zatajenjem bubrega

Zahvat se kod pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega u potpunosti izvodi kroz ubod u krvnu žilu na ruci pacijenta te se posebnim uređajem putem katetera u arteriji i veni izvode spajanja krvnih žila.
Vidi originalni članak

Prvi put u Hrvatskoj, u KBC-u Sestre milosrdnice, izvedena su dva zahvata kod pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega, koji su zamjena za klasični kirurški zahvat koji im omogućava dodatnu opciju za vaskularni pristup potreban za dijalizu.
 
- Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj izvedena su dva zahvata endovaskularne kreacije dijalizne fistule. Zahvat se kod pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega u potpunosti izvodi kroz ubod u krvnu žilu na ruci pacijenta te se posebnim uređajem putem katetera u arteriji i veni izvode spajanja krvnih žila. Prema dosadašnjim medicinskim saznanjima, nakon ovog tipa zahvata očekuje se i duže funkcioniranje fistule bez potrebe za reoperacijama, koje su inače česte kod ovih pacijenata. Važno je istaknuti da su pacijenti nakon zahvata već slijedeći dan u dobrom stanju i mogu biti otpušteni iz bolnice - stoji u priopćenju ravnatelja KBC Sestre milosrdnice dr. Davora Vagića.

Pozitivna vijest za sve pacijente sa zatajenjem bubrega

Zahvate je izveo dr. sc. Luka Novosel, subspecijalist intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice, uz asistenciju profesora Panagiotis Kitroua iz Grčke te sudjelovanje kolega, dr. Ivane Štule iz Zavoda za radiologiju KBC-a Split i dr. Lovre Tkalčića iz Zavoda za radiologiju KBC-a Rijeka, kamo već idući dan cijeli tim iz KBC-a Sestre milosrdnice odlazi izvesti prve zahvate endovaskularne kreacije dijalizne fistule, a nakon toga odmah je u planu i KBC Split. 

 -Pozitivna je to i ohrabrujuća vijest za sve pacijente sa zatajenjem bubrega jer je ovakav zahvat zamjena za klasični kirurški zahvat koji im omogućava dodatnu opciju za vaskularni pristup potreban za dijalizu - navodi Vagić.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 21.09.2022.

    A gle nam operatera za stolom sve sterilno a njemu maska, ne ispod nosa već i ispod usta. A bitno da mrdaju ljude da nesmiju bez maske u bolnicu. On u operacijskoj sali bez maske. Ovo je već ozbiljna povreda pravila ponašanja u oper. sali

  • 21.09.2022.

    Hrvatska ima liječnike/kirurge za 10. Bravo, timu ,moj naklon. En pametni, en sposobni ,en sretni što ljudima daju priliku za novi život.

  • Soy lecithin(estrogen)in processed foods 21.09.2022.

    moj susjed je dobio zatajenje bubrega od sepse koju je pokupio u bolnici

Komentiraj...
Vidi sve komentare