To je to što me zanima!

On je kralj naroda Ewe, ali radi u Njemačkoj kao mehaničar...

Céphas Bansah (67) je u Njemačku otišao na nagovor djeda, kralja. Kad je djed umro, naslijedio ga je. Narodom vlada iz svoje sobe putem Skypea
Vidi originalni članak

Céphas Bansah (67) je afrički monarh koji radi u Njemačkoj kao mehaničar. Svojim podanicima vlada putem Sykpea. Céphas je šef i duhovni vođa naroda Ewe te pomaže u upravljanju teritorija na kojem živi dva milijuna ljudi, piše Daily Mail.

Rođen je u Gani, a u Njemačku je došao 1970. godine i tamo je 2000. oženio suprugu Gabriele. Imaju dvoje djece. U Njemačku je otišao na nagovor djeda koji je bio kralj, da se u toj zemlji obrazuje za mehaničara.

Nakon što je završio školu i dobio državljanstvo, u svojoj je graži u Ludwigshafenu otvorio radionicu.

Živio je mirno do 1987. kada je dobio faks koji mu je promijenio život. Njegov je djed umro, a njegov otac i stric nisu mogli biti kraljvi jer su ljevaci što se u narodu Ewe smatra "nečistim". Ganu posjećuje oko osam puta godišnje. Bavi se projektima kao što su izgradnje škole, a skupljao je i novac za izgradnju ženskog zatvora. Novac za pomoć skuplja prodajom svojeg piva koje je nazvao Akosombo.

Kraljevi imaju važnu funkciju

Ewe je narod koji živi u južnoj Gani i Togou. Govore Ewe jezikom i srodni su drugim narodima koji govore Gbe jezicima kao što su Fon i Aja u Togou i Beninu. Uglavnom su kršćani, ali su i voodoo. Bansah ima malo voodoo svetište s znakom na kojem piše želja da se Michael Schumacher brzo oporavi. Iako je Gana danas demokratska republika, tradiocionalni kraljevi i dalje imaju vrlo važnu funkciju. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • ajetodoo 09.04.2016.

    Da mi imamo kralja(kraljevinu) sve ove peripetije sa strankama bile bi izbjegnute.Znalo bi se "tko drži visak, a tko miješa mort". Izborimo se za povratak krune. Sada ozbiljnije, uvaženi novinar Goran Milić napisao je svojevremeno analizu ekonomske uspješnosti evropskih država, pa i šire, a rezultat je da je dokazano da su ustavne monarhije ekonomski uspješnije, i što je još važnije, politički i ekonomski stabilnije države.

  • Linz 09.04.2016.

    Djed Céphasa je sigurno poznavao Titu bravara (on je bio pravi Kralj), samo onda nije bilo Skypea !!!

  • Neutralni 09.04.2016.

    Zato mi u Hrvatskoj imamo bivše mehaničare, šofere, konobare i sl. koji danas žive ko kraljevi... i malo luksuznije jer imaju oko sebe puno dvorskih luda dok su kraljevi imali po jednu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare