News

Komentari 21

On je kralj naroda Ewe, ali radi u Njemačkoj kao mehaničar...

On je kralj naroda Ewe, ali radi u Njemačkoj kao mehaničar...

Céphas Bansah (67) je u Njemačku otišao na nagovor djeda, kralja. Kad je djed umro, naslijedio ga je. Narodom vlada iz svoje sobe putem Skypea

Céphas Bansah (67) je afrički monarh koji radi u Njemačkoj kao mehaničar. Svojim podanicima vlada putem Sykpea. Céphas je šef i duhovni vođa naroda Ewe te pomaže u upravljanju teritorija na kojem živi dva milijuna ljudi, piše Daily Mail.

Rođen je u Gani, a u Njemačku je došao 1970. godine i tamo je 2000. oženio suprugu Gabriele. Imaju dvoje djece. U Njemačku je otišao na nagovor djeda koji je bio kralj, da se u toj zemlji obrazuje za mehaničara.

Nakon što je završio školu i dobio državljanstvo, u svojoj je graži u Ludwigshafenu otvorio radionicu.

Živio je mirno do 1987. kada je dobio faks koji mu je promijenio život. Njegov je djed umro, a njegov otac i stric nisu mogli biti kraljvi jer su ljevaci što se u narodu Ewe smatra "nečistim". Ganu posjećuje oko osam puta godišnje. Bavi se projektima kao što su izgradnje škole, a skupljao je i novac za izgradnju ženskog zatvora. Novac za pomoć skuplja prodajom svojeg piva koje je nazvao Akosombo.

Kraljevi imaju važnu funkciju

Ewe je narod koji živi u južnoj Gani i Togou. Govore Ewe jezikom i srodni su drugim narodima koji govore Gbe jezicima kao što su Fon i Aja u Togou i Beninu. Uglavnom su kršćani, ali su i voodoo. Bansah ima malo voodoo svetište s znakom na kojem piše želja da se Michael Schumacher brzo oporavi. Iako je Gana danas demokratska republika, tradiocionalni kraljevi i dalje imaju vrlo važnu funkciju. 

Najčitaniji članci