To je to što me zanima!

Opasnosti glutena: Celijakiju 90% oboljelih ni ne zna da ima

U velikom specijalu Bezglutenska dijeta 2 pročitajte sve o tome kako preporoditi organizam izbjegavanjem odabranih namirnica. Tu su jelovnici, vodič, savjeti...
Vidi originalni članak

Budući da su osobe oboljele od celijakije zakinute za mnoge prehrambene artikle kao što su pekarski proizvodi, grickalice i druge prerađevine te da dnevnom jelovniku pridaju više pozornost, jasno je kako je njihova prehrana u usporedbi s onom zdravih ljudi ocijenjena kvalitetnijom i bolje uravnoteženom te je i zdravija, ističe Tena Niseteo, nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti. 

Svakodnevnu je prehranu najbolje temeljiti na svježim i jednostavnim namirnicama kao što su neprerađeno meso, riba, jaja te voće i povrće. Tako se unosom cjelovitih namirnica postiže “sigurnija” i kvalitetnija prehrana. 

Bezglutenski proizvodi dobra su alternativa, no uvijek je bolje odabrati tradicionalna jela u koja ne idu namirnice što sadržavaju gluten, primjerice meso na naglo i rizi-bizi, brudet s palentom ili gulaš s krumpirom, pečena piletina s krumpirom, pečene lignje s krumpirom i povrćem te riba na žaru s blitvom. Upoznajte se s asortimanom bezglutenskih proizvoda. Naravno, uza sve veći izbor bezglutenskih proizvoda jelovnici oboljelih od celijakije postaju sve raznolikiji, no treba imati na umu kako mnogo jela, osobito tradicionalnih, ionako ne sadrži gluten. 

Primjerice “morski” tradicionalni jelovnik: palenta s jogurtom za doručak, riba na žaru i blitva s krumpirom za ručak, rožata za užinu te piletina na naglo i rizi-bizi za večeru ne sadrže gluten. U kontinentalnoj varijanti, za doručak bezglutenskog dana pripremite primjerice rižu na mlijeku za doručak, juneći gulaš s krumpirom za ručak, za užinu pojedite voćnu salatu , a za večeru sir i vrhnje. 

No prije nego što izbacite gluten iz prehrane, nužno se posavjetujte s liječnikom

- Osim što je provode oboljeli od celijakije i osjetljivi na gluten, bezglutensku dijetu sve češće provode i sasvim zdravi ljudi kako bi povećali energiju, smanjili upale, zdravije jeli, izbjegavali ugljikohidrate ili smršavjeli. No to može biti itekako štetno - upozorava dr. Mehmet Oz

- Istraživanja su pokazala kako zbog takve prehrana možete ostati bez važnih hranjivih tvari, primjerice bez željeza, folne kiseline, niacina (vitamina B3), tiamina (vitamina B1), kalcija, vitamina B12, fosfora i cinka - objašnjava slavni američki liječnik. A pekarski su proizvodi prepuni upravo tih vitamina.

Sve o bezglutenskoj dijeti pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 32

  • ĐorđePatković 23.11.2013.

    moje gice su na toj dijeti kukuruz+soja

  • gosjer 23.11.2013.

    prošle god ine rađen je projekt za tvornicu za proizvodnju brašna bez gluteina u križevcima, navodno prvoj u hrvatskoj, gdje se je pričalo o dosta manjim cijena od uvoznog, ali dal je to zaživjelo stvarno ne znam. kome treba neka se raspita, možda je i napravljena

  • monika999 23.11.2013.

    teško je,ali se čovjek privikne..ja imam 28 godina i od celijakije sam oboljela s 6 mjeseci...i to me mjesecima mučili dok nisu otkrili šta je(proljev,nadutost,veliki trbuh,povračanja)..doktori tražili strogu dijetu od nekoliko tjedana te opet uvođenje pšeničnog brašna u prehranu sve dok jednom dana nisam otkrila internet i vidjela da je celijakija neizlječiva te da se uz celijakiju može normalno živjet na strogoj doživotnoj bezglutenskoj dijeti...držim se dijete već nekih 13 godina.. eto,toliko o našoj medicini.... ja mogu reći da je celijakija podmukla bolest jer sam ja određeni period života jela pšenično brašno i nisam imala apsolutno nikakve simptome....i jedna zanimljiva činjenica je da je celijakija autoimuna bolest i da vrlo često može povući za sobom druge autoimune bolesti kao Hašimoto,chronovu bolest,dijabetes, multiple skleroza i ostalih 50....i mnogo ljudi boluje od tih bolesti i kod velike većine je vrlo vjerojatno uzrok gluten...to bi bilo tih nekih 90 posto

Komentiraj...
Vidi sve komentare