U velikom specijalu Bezglutenska dijeta 2 pročitajte sve o tome kako preporoditi organizam izbjegavanjem odabranih namirnica. Tu su jelovnici, vodič, savjeti...
Opasnosti glutena: Celijakiju 90% oboljelih ni ne zna da ima
Budući da su osobe oboljele od celijakije zakinute za mnoge prehrambene artikle kao što su pekarski proizvodi, grickalice i druge prerađevine te da dnevnom jelovniku pridaju više pozornost, jasno je kako je njihova prehrana u usporedbi s onom zdravih ljudi ocijenjena kvalitetnijom i bolje uravnoteženom te je i zdravija, ističe Tena Niseteo, nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti.
Svakodnevnu je prehranu najbolje temeljiti na svježim i jednostavnim namirnicama kao što su neprerađeno meso, riba, jaja te voće i povrće. Tako se unosom cjelovitih namirnica postiže “sigurnija” i kvalitetnija prehrana.
Bezglutenski proizvodi dobra su alternativa, no uvijek je bolje odabrati tradicionalna jela u koja ne idu namirnice što sadržavaju gluten, primjerice meso na naglo i rizi-bizi, brudet s palentom ili gulaš s krumpirom, pečena piletina s krumpirom, pečene lignje s krumpirom i povrćem te riba na žaru s blitvom. Upoznajte se s asortimanom bezglutenskih proizvoda. Naravno, uza sve veći izbor bezglutenskih proizvoda jelovnici oboljelih od celijakije postaju sve raznolikiji, no treba imati na umu kako mnogo jela, osobito tradicionalnih, ionako ne sadrži gluten.
Primjerice “morski” tradicionalni jelovnik: palenta s jogurtom za doručak, riba na žaru i blitva s krumpirom za ručak, rožata za užinu te piletina na naglo i rizi-bizi za večeru ne sadrže gluten. U kontinentalnoj varijanti, za doručak bezglutenskog dana pripremite primjerice rižu na mlijeku za doručak, juneći gulaš s krumpirom za ručak, za užinu pojedite voćnu salatu , a za večeru sir i vrhnje.
No prije nego što izbacite gluten iz prehrane, nužno se posavjetujte s liječnikom.
- Osim što je provode oboljeli od celijakije i osjetljivi na gluten, bezglutensku dijetu sve češće provode i sasvim zdravi ljudi kako bi povećali energiju, smanjili upale, zdravije jeli, izbjegavali ugljikohidrate ili smršavjeli. No to može biti itekako štetno - upozorava dr. Mehmet Oz.
- Istraživanja su pokazala kako zbog takve prehrana možete ostati bez važnih hranjivih tvari, primjerice bez željeza, folne kiseline, niacina (vitamina B3), tiamina (vitamina B1), kalcija, vitamina B12, fosfora i cinka - objašnjava slavni američki liječnik. A pekarski su proizvodi prepuni upravo tih vitamina.
Sve o bezglutenskoj dijeti pročitajte u Expressu