To je to što me zanima!

Operirali kornjaču: Progutala udicu koja joj je probila jednjak

Nakon što je nesretna glavata želva pronađena na Dugom otoku probijenog jednjaka, prebacili su ju u Zagreb kako bi joj iz jednjaka kirurškim zahvatom odstranili udicu od čak 10 cm
Vidi originalni članak

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u utorak su operirali kornjaču, točnije glavatu želvu koju su nazvali Opat. 

Nesretna kornjača pronađena je u blizini Dugog otoka s vidljivim ribarskim najlonom koji joj je virio iz usta. Naime, na rendgenu je utvrđeno da je progutala udicu veličine čak 10 centimetara koja joj se, zatim, zaustavila u jednjaku. 

Želvu su dopremili u Zadar na temelju protokola za djelovanje kod pronalska ozlijeđenih, strogo zaštićenih morskih životinja od strane Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike, u ruke dr.med.vet. Marina Mirčeta, koju su zatim prebacili na Veterinarski fakultet u  stručne ruke veterinara pod vodstvom dr.sc. Maje Lukač.

Oni su danas pokušali odstraniti udicu endoskopom pod općom anestezijom, no s obzirom da je udica probila jednjak, to nije bilo moguće pa su kirurškim zahvatom uspješno odstranili udicu. 

Kornjača će na daljnji oporavak i rehabilitaciju biti poslana u Morski obrazovni centar u Pulu - obrazovni centar za oporavak morskih kornjača Aquarium Pula.

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 04.03.2020.

    Svaka čast fakultetu.Lijepo tako nešto čuti i pročitati.I ja sam imao jedan slučaj sa riječkim galebom isto mu se mamac za pecanje sa trokrakim udicama zakacio u usta,krila i trbuh i morao sam ga spašavati.Udice sam izvadio ali nažalost nije mogao više letjeti.

  • cicinakitu 04.03.2020.

    Udica je 7cm!

  • TAR1 03.03.2020.

    Udica od cak 10 cm, aaa mogli ste i nailon uracunat u to pa napisat udica od metra!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare