To je to što me zanima!

Opet ništa od dogovora oko Brexita, 'zapelo' je oko mora

Brexit treba biti finaliziran do 31. prosinca, a EU i Ujedinjeno Kraljevstvo se ne mogu dogovoriti oko ribarstva, pomorstva i toga hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno pokušati prekršiti međunarodne trgovinske zakone
Vidi originalni članak

Brexitu se ne nazire kraj, a do krajnjeg roka su preostala još 24 dana. U tih 24 dana, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo moraju postići dogovor, sporazum se mora prevesti na jezike svih članica EU, Europski parlament ga treba ratificirati, a potom parlament Ujedinjenog Kraljevstva mora prilagoditi zakone sporazumu. Puno posla za nešto više od tri tjedna, a pregovori su još uvijek na mrtvoj točci.

PREKID ILI NASTAVAK SPORAZUMA Brexit u zastoju, slijedi razgovor Johnsona i Ursule von der Leyen

Obje strane se još uvijek svađaju oko ribarskih prava u međunarodnim i britanskim vodama i pravilima tržišne utakmice. Pregovarači Michael Barnier (za EU) i Lord Frost (za UK) već neko vrijeme ne nalaze kompromisno rješenje za ova pitanja, pa su u priču morali ući i Boris Johnson i Ursula von der Leyen. U telefonskom razgovoru u ponedjeljak popodne koji je trajao 90 minuta, dogovoreno je da će se njih dvoje sastati kako bi potencijalno našli zajedničko rješenje. 

JOŠ UVIJEK TRAJE Nikad kraja Brexitu, britanska vlada tvrdi da EU traži previše

Ukoliko se Brexit ne dogovori i ratificira do 31. prosinca, UK izlazi iz Europske unije u tzv. no-deal Brexitu, što znači da će se uvesti carinsko oporezivanje proizvoda iz EU koji ulaze u Ujedinjeno Kraljevstvo i obrnuto. Uz to, Ujedinjeno Kraljevstvo bi izgubilo brojne gospodarske povlastice na razini države ali i radne povlastice za svoje građane. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare