News

Komentari 0

Nikad kraja Brexitu, britanska vlada tvrdi da EU traži previše

Nikad kraja Brexitu, britanska vlada tvrdi da EU traži previše

Iako je službeno pokrenut Brexit, EU i Velika Britanija nikako da dogovore uvjete izlaska jer svako malo naiđu na blokadu, sad je to ribarstvo

Za pet tjedana, Ujedinjeno Kraljevstvo bi moglo napustiti tržište Europske unije i pogodnosti koje ono nosi, bez dogovora i sigurnosnog mehanizma. Bar tako sad izgleda s obzirom da su pregovori naišli na blokadu s obje strane, prenosi The Guardian.

Glavni pregovarač Borisa Johnsona, Michael Gove, u utorak je izjavio da su pregovori zapeli na pitanju ribarstva, rješavanja sporova između EU i Ujedinjenog Kraljevstva te pitanja nadležnosti u poslovanju i političkom odnosu između dviju strana. 

 - EU još uvijek želi previše slobode ribarenja u našim vodama, to nije pošteno. Još uvijek žele da radimo po njihovom - rekao je Gove. 

Dokument koji regulira Brexit ima oko 600 stranica, ali bez rješenja preostala tri problema, Ujedinjeno Kraljevstvo bi moglo izvući deblji kraj i pretrpjeti veliki udarac za svoje gospodarstvo. Ako se blokade ne riješe brzo, pregovore će preuzeti političari jer službenim pregovaračima ističu mandati.  

Najveći problem

Velika Britanija bi trebala preuzeti kontrolu ribarstva u svojim vodama. Radi se o 370 kilometara morskog teritorija koji bi se trebao razdijeliti u zone - sistem koji bi odredio koliko koje vrste ribe mogu uloviti ribari Europske unije.  Velika Britanija također želi povećati količinu ribe koju mogu uloviti njihovi ribari. 

Europska unija se protivi ovom sistemu jer ne pruža nikakvu zaštitu obalnim zajednicama, a količinu ribe koju ulovi Velika Britanije žele zadržati na 15 - 18% trenutnog ulova EU. 

Europska unija također traži način da zakonski osigura da će se Velika Britanija držati dogovora, s obzirom da su već ranije ove godine pokušali prekršiti međunarodne zakone i na svoju ruku izmijeniti gospodarske dogovore koje imaju kao članica Europske unije. Dok se to ne dogovore, Europska unija će blokirati Brexit. 

Najčitaniji članci