Obavijesti

News

Komentari 3

Brexit u zastoju, slijedi razgovor Johnsona i Ursule von der Leyen

Brexit u zastoju, slijedi razgovor Johnsona i Ursule von der Leyen

Britanski i EU pregovarači zaustavili su trgovinske pregovore kako bi pozvali svoje čelnike da pokušaju smanjiti razlike i dogovoriti sporazum, nakon što pregovorima nisu uspjeli premostiti 'značajne razlike'

Britanski premijer Boris Johnson u subotu će razgovarati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, kako bi s mrtve točke pokušao pokrenuti pregovore o trgovinskom sporazumu, prije nego što Britanija okonča svoj izlazak iz unije.

Britanski i EU pregovarači zaustavili su trgovinske pregovore u petak kako bi pozvali svoje čelnike da pokušaju smanjiti razlike i dogovoriti sporazum, nakon što u tjedan dana pregovora nisu uspjeli premostiti "značajne razlike" između dviju strana. 

Michel ističe jedinstvo EU-a u pregovorima s Britanijom
Michel ističe jedinstvo EU-a u pregovorima s Britanijom

Velika Britanija je izišla iz EU 31. siječnja, no pravila koja reguliraju trgovinu, putovanja i poslovanje ostala su nepromijenjena tijekom tranzicijskog perioda koji završava 31. prosinca, kad će biti uspostavljen novi odnos - sa sporazumom ili bez njega.

- Mirni smo, kao i uvijek, a postoji li još uvijek način, vidjet ćemo - rekao je pregovarač EU-a, Michel Barnier kamerama u Londonu, dok je ulazio na željeznički kolodvor kako bi se vratio u Bruxelles nakon što su pregovori stopirani. 

To je posljednji zaokret u mjesecima pregovora koji jedva da su se pomakli zbog tri najproblematičnija pitanja: ribarenja, garancije za poštenu konkurenciju i rješavanja budućih sporova.

Nikad kraja Brexitu, britanska vlada tvrdi da EU traži previše
Nikad kraja Brexitu, britanska vlada tvrdi da EU traži previše

Izvori s obje strane rekli su da se zastoj dogodio zbog francuskih zahtjeva za ribarskim pravima u britanskim vodama.

No nijedna strana nije odustala od pregovora, dajući do znanja da se i dalje nadaju postizanju sporazuma kako bi se izbjegao kaotičan kraj 40-godišnjeg britanskog članstva u EU.

Ako dvije strane ne uspiju postići sporazum, petogodišnji razlaz će završiti kaotično, baš u vrijeme kad se Britanija i Europa nose s ekonomskim troškovima kao posljedicom pandemije koronavirusa.

Pandemija i Trump poljuljali su planove: Što Britanci mogu očekivati nakon odlaska iz EU?
Pandemija i Trump poljuljali su planove: Što Britanci mogu očekivati nakon odlaska  iz EU?

Ako ne dođe do trgovinskog sporazuma, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trgovalo s EU na temelju uvjeta Svjetske trgovinske organizacije, što bi dovelo do uvođenja novih carina i potencijalno značajnih porasta cijena za neka dobra. 

Nedogovaranje sporazuma bio bi scenarij iz noćne more za poduzetnike i investitore, koji kažu da bi to poremetilo prelazak granica, uznemirilo financijska tržišta i posijalo kaos u nabavne lance koji se protežu Europom i dalje.