To je to što me zanima!

Oporavio se na Cresu, odletio u Crnu Goru pa ga tamo upucali

Nakon puštanja, sup je provodio vrijeme 'češljajući' Kvarnerske otoke Cres, Lošinj, Krk, Plavnik, Prvić, Sveti Grgur i Rab, često posjećujući poznata gnjezdilišta supova na otočnim liticama
Vidi originalni članak

Bjeloglavi sup Perun, pušten iz Oporavilišta na slobodu 17. rujna 2018. godine., vrlo izgledno da je odstrijeljen prije nekoliko dana u Crnoj Gori, vijest je koju su na svojim Facebook stranicama u utorak postavili iz Centra za posjetitelje i oporavilišta bjeloglavih supova "Beli" na otoku Cresu. 

Naime, nakon puštanja, sup je provodio vrijeme 'češljajući' Kvarnerske otoke Cres, Lošinj, Krk, Plavnik, Prvić, Sveti Grgur i Rab, često posjećujući poznata gnjezdilišta supova na otočnim liticama.

U društvu drugog supa Jadrana, krenuo je put juga preko otoka Paga, i dalje uz dalmatinsku obalu te se zaustavio kod solane Ulcinj u Crnoj Gori. Međutim, lokacija njegova zaustavljanja zabrinula je mnoge, obzirom da je područje ulcinjske solane poznato po izraženom krivolovu na ptice, koji se tamo zbiva.

Upravo zato, Udruga BIOM, s kojom aktivno surađuju, obavijestila je kolege iz Udruge Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, kao i Birdlife partnera u Crnoj gori, kako bi provjerili lokaciju bjeloglavog supa na terenu. Perun je nađen na lokaciji, te mu je u blizini ostavljena čak i hrana, kako bi smogao snage za daljnji put k jugu.

No nažalost, u sljedećem izlasku na teren, sup nije više zamijećen, a i GPS odašiljač prestao je slati podatke o kretanju ptice. Kolege iz Crne Gore pretražile su šire područje Ulcinjske solane i pronašli su perje supa i uz njega odbačenu patronu lovačke puške sačmarice, koja se koristi u lovu na ptice, objavili su iz Belog.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Neko iz mase 13.11.2018.

    Ma to je ibro upucao i sada ga dresira za transport

  • pobocnik ljubo 13.11.2018.

    nu avetinje

  • Jopa987 13.11.2018.

    misili ljudi avion..sta ce

Komentiraj...
Vidi sve komentare