Obavijesti

News

Komentari 28

Oporavio se na Cresu, odletio u Crnu Goru pa ga tamo upucali

Oporavio se na Cresu, odletio u Crnu Goru pa ga tamo upucali
4

Nakon puštanja, sup je provodio vrijeme 'češljajući' Kvarnerske otoke Cres, Lošinj, Krk, Plavnik, Prvić, Sveti Grgur i Rab, često posjećujući poznata gnjezdilišta supova na otočnim liticama

VIDEO

Bjeloglavi sup Perun, pušten iz Oporavilišta na slobodu 17. rujna 2018. godine., vrlo izgledno da je odstrijeljen prije nekoliko dana u Crnoj Gori, vijest je koju su na svojim Facebook stranicama u utorak postavili iz Centra za posjetitelje i oporavilišta bjeloglavih supova "Beli" na otoku Cresu. 

Naime, nakon puštanja, sup je provodio vrijeme 'češljajući' Kvarnerske otoke Cres, Lošinj, Krk, Plavnik, Prvić, Sveti Grgur i Rab, često posjećujući poznata gnjezdilišta supova na otočnim liticama.

U društvu drugog supa Jadrana, krenuo je put juga preko otoka Paga, i dalje uz dalmatinsku obalu te se zaustavio kod solane Ulcinj u Crnoj Gori. Međutim, lokacija njegova zaustavljanja zabrinula je mnoge, obzirom da je područje ulcinjske solane poznato po izraženom krivolovu na ptice, koji se tamo zbiva.

Upravo zato, Udruga BIOM, s kojom aktivno surađuju, obavijestila je kolege iz Udruge Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, kao i Birdlife partnera u Crnoj gori, kako bi provjerili lokaciju bjeloglavog supa na terenu. Perun je nađen na lokaciji, te mu je u blizini ostavljena čak i hrana, kako bi smogao snage za daljnji put k jugu.

No nažalost, u sljedećem izlasku na teren, sup nije više zamijećen, a i GPS odašiljač prestao je slati podatke o kretanju ptice. Kolege iz Crne Gore pretražile su šire područje Ulcinjske solane i pronašli su perje supa i uz njega odbačenu patronu lovačke puške sačmarice, koja se koristi u lovu na ptice, objavili su iz Belog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.