To je to što me zanima!

Oprostili se od Ivana: Neće lako prolaziti sijači tame

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ubijenog policajca Ivana Grbavca (24) ispratilo je 5.000 ljudi. Posmrtno ga je odlikovao predsjednik Mesić. Kolege su se oprostile upaljenim sirenama
Vidi originalni članak

Ubijenog policajca Ivana Grbavca (24) na posljednje počivalište uz shrvanu obitelj na groblju Markovo Polje ispratilo je oko 5.000 ljudi. Muški zbor zapjevao je Ave Mariju i Krist na žalu, a nesretna Ivanova majka Zora grlila je drugoga sina Antu i supruga Miju. Dok su joj nakon počasnog plotuna predavali hrvatsku zastavu i fotografiju pokojnoga sina, bolnim glasom je nad grobom zavapila: Dijete moje, sine moj! Gotovo nitko nije mogao suspregnuti suze, pa ni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Tresući se, jedva je kroz suze držao govor.
- Kako bi lijepo bilo da ovo nikada nisam morao izgovoriti. Da nas je sve mimoišla ova sudbina. Osjećamo snagu tvojih snova i oni sada postaju naši snovi, naša obveza. Neće tako lako prolaziti sijači tame i prolivatelji krvi nevinih ljudi. Sada još odlučnije želimo vratiti mir. Tvoj postupak Ivane i postupak tvojih četvero ranjenih kolega dokazuje tko su i što su hrvatski redarstvenici. Dragi roditelji, neka vam plemenitost vašeg Ivana pomogne živjeti ovu hrvatsku realnost - rekao je Karamarko. Ivanovi prijatelji na grob su položili bijele ruže oko kojih su omotali papire s osobnim porukama i zadnjim pozdravima stradalom mladiću. 'U mom srcu zauvijek, tvoj Niki', pisalo je na jednom od papira. Misu je na groblju vodio Juraj Jezerinac, vojni ordinarij.
- Kako netko radi svojih kriminalnih želja može ubiti čovjeka? Nema bolje prevencije od odgoja - rekao je Jezerinac.
U 15 sati policajci diljem hrvatske upalili su sirene i rotirke i tako pozdravili stradalog kolegu i upozorili na lošu situaciju u policiji.

POSTHUMNO ODLIKOVALI UBIJENOG POLICAJCA
Na Policijskoj akademiji u Zagrebu okupilo se oko 500 ljudi na komemoraciji za ubijenog policajca Ivana Grbavca (24). Policajca je posmrtno odlikovao predsjednik Mesić ordenom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za hrabrost i požrtvovnost. Dok je klapa pjevala za Ivana, njegova majka cijelo vrijeme je u plaču gledala sliku ubijenog sina.
- Ovdje je jedna velika obitelj čiji se članovi možda svi ne znaju, ali su braća po oružju. Ivan je umro jer je hrabro branio državu, a pucanje u policajca je pucanje u pravnu državu, no nažalost nije izuzetak - rekao je Ravnatelj policije Vladimir Faber. Kasnije je nabrajao imena ubijenih policajaca i upitao se tko je sljedeći među njima. Zapitao se i kakva je zaštita policajca te koliko su zaštićeni oni koji štite druge i kako se to može promijeniti. Ivanovim roditeljima i svima ostalima obećao je da će naći odgovore na ta pitanja. Pročitao je naslov teksta iz 24sata "Bio je dobar i anđelima ide nasmiješen" i rekao kako "U prve redove idu dobri i dobri najčešće stradavaju."
Faber je rekao i da se zapitao ima li ovaj posao smisla i iako je isprva pomislio da nema, kasnije u razgovoru s ranjenim policajcima shvatio je da ima.
- Eto, kažu muškarci ne plaču. Policajci gotovo nikad, ali ja sam zaplakao od erupcije ponosa i tuge - dodao je Faber glasom na rubu plača. Na komemoraciji je rekao da su rukovoditelji ustvrdili da je postupanje policije u tom trenutku s informacijama koje su imali bilo hrabro i prema pravilima struke.
- Naš plavi anđele s ponosom ćemo te se sjećati - dodao je na kraju Faber. Na komemoraciji su bili i predsjednik Mesić i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Obojica su na rubu suza obitelji izrazili sućut.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • gremljin 09.05.2009.

    \"nema sudbine osim one koju si sami stvorimo\" , ALI u ovoj zemlji beznađa , apsurda i potpuno izokrenutih vrijednosti nama sudbinu kroje lopovi i kriminalci KAKO ONI na vlasti TAKO I ONI u njihovoj sjeni te GOSPODARE našim životima i naša je sudbina u njihovim rukama . ALI HRVATSKI će narod to uskoro promjeniti, na žalost ZE TEBE mladi i nevini DJEČAĆE prekasno. nadam se da ćeš imati svoj mir TAMO GORE i da ćeš sa anđelima odmarati dušu...

  • mrljica 09.05.2009.

    da zaplako faber? da je moje dite ne do bog u pitanju ne bi mi on tamo drzo govor... gonite se !

  • drug Tito_1 09.05.2009.

    Žalosno da hrvatski junak s hrvatskom puškom daje život za tuđe interese i strani kapital, a ubojice i kriminalci slobodno šeću među nama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare