To je to što me zanima!

Orešković: 'HDZ je truli temelj ovog društva, u inicijativu mogu povjerovati samo naivni ljudi'

Peović se nije izjasnila hoće li podržati izmjene budu li se one odnosile isključivo na referendum, jer o tome treba raspraviti u stranci, fAKTIV-u i Klubu, te je ponovila da će inzistirati na vraćanju pobačaja u Ustav
Vidi originalni članak

U zadnjoj rundi preliminarnih razgovora o promjeni Ustava u vezi referenduma, HDZ je u petak pozvao manje zastupničke klubove, koji su se izjasnili da načelno podržavaju poboljšavanje referendumske regulative, dok neki i dalje inzistiraju na vraćanju prava na pobačaj u Ustav.

Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku) istaknuo je nakon sastanka da podržavaju svaku inicijativu koja će dovesti do toga da se Hrvatska pravno i zakonski uredi.

Prijedlog koji smo dobili na stol je načelan, ali mislim da ide u dobrom smjeru. To područje treba urediti, a mislim da vladajući ovim prijedlogom pokušavaju kompenzirati štetu koja je nastala nakon zabrane prošlog referenduma, rekao je.

PITANJE REFERENDUMA Bačić o razgovoru s oporbom: 'Zadovoljan sam, ali promjena Ustava je doista veliki korak'

Emil Daus (IDS) kaže da njegova stranka podržava proces izmjena Ustava i smatra da će se oko referenduma uspjeti postići konsenzus ako prijedlog bude takav kakav im usmeno predstavljen.

Pravo žena na izbor za IDS je civilizacijsko pitanje, a ne samo svjetonazorsko, pa bi bilo dobro da i to bude implementirano u Ustav, poručio je Daus.

Damir Bajs rekao je da Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika načelno podržava svaki pokušaj da se referendum olakša.

IZNENADILI IH IZNOSI Skupo uvođenje eura: Bolnice i domovi zdravlja u šoku nakon ponuda da nadograde sustave

Ako bi se kroz Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu olakšali referendumi, našu potporu nećemo ničime uvjetovati, iako podržavamo i neke druge civilizacijske tekovine koje trebaju biti naznačene u Ustavu. Idući utorak, kada dobijemo nacrt prijedloga, dat ćemo primjedbe i načelni odgovor, najavio je.

Progresivna oporba ujedinjena oko prava žene na izbor

Katarina Peović kazala je u ime Radničke fronte i fAKTIV-a da se cijela progresivna oporba ujedinila se oko ideje da žena slobodno odlučuje o rađanju, a država da osigura uvjete za to pravo.

HDZ svojim prijedlogom promjene Ustava želi poboljšati prava u ovoj zemlji, pa ako je tako trebali bi uključiti i činjenicu da je dvotrećinska većina njihovih birača na strani prava žene za slobodni izbor i nadamo se da će razgovori ići u tom smjeru, ustvrdila je.

SVE JE KAKO TREBA HDZ: Revizija nema primjedbi, a nas drugi stalno prozivaju

Peović se nije izjasnila hoće li podržati izmjene budu li se one odnosile isključivo na referendum, jer o tome treba raspraviti u stranci, fAKTIV-u i Klubu, te je ponovila da će inzistirati na vraćanju pobačaja u Ustav.

Nezavisni Hrvoje Zekanović poručio je da ne misli podržati bilo koju ustavnu promjenu koju će predlagati "takozvana progresivna ljevica".

U načelu je za promjene koje će eventualno poboljšati zakon o referendumu, iako je riječ o "jako skliskom području". Mislim da bi to trebalo riješiti kvalitetnim Zakonom o referendumu, a onda ići u smjeru ustavnih promjena, kaže Zekanović.

TEMATSKA SJEDNICA U SABORU: Ginekolog Radončić: 'Treba razlikovati pravo na priziv savjesti od opstrukcije sustava'

Orešković: HDZ je truli temelj društva

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković izjavila je u petak da u HDZ-ovu inicijativu za promjenu Ustava u dijelu kojim se regulira referendum mogu povjerovati samo krajnje lakovjerni i naivni te poručila da se o Ustavu treba raspravljati u Saboru, a ne u "sobičcima HDZ-a".

"Ustav ne bi trebali osmišljavati ili mijenjati oni koji su moralno, duhovno i intelektualno nakazni ili mali", rekla je Orešković u slobodnom govoru u ime Kluba zastupnika Centra i Glasa.

NIJE RATNO PROFITERSTVO Visoki kazneni sud: Ništa od postupka protiv Kutle zbog izvlačenja milijuna iz Dione

Sarkastično je dodala kako HDZ "poznat i ovjekovječen po promicanju najviših demokratskih standarda", kreće s inicijativom kojom će narodu osigurati bolje mogućnosti da na referendumu sam odlučuje o nekim pitanjima.

Smatra da u takve namjere HDZ-ove inicijative mogu povjerovati samo krajnje lakovjerni, naivni ili kratkovidni. 

U Hrvatskoj ima 20 županija i 555 gradova i općina, što je pet puta više nego što smo ih imali prije rata, a na isti način kako je teritorijalno razmrvio Hrvatsku HDZ je krađom i korupcijom razmrvio nacionalne i narodne resurse.

Pravomoćno osuđena politička stranka za korupciju nema legitimitet raspravljanja o hrvatskoj budućnosti, a kamoli o tome voditi glavnu riječ, kaže Orešković.

'NE ŽELIMO' Most je odbio poziv HDZ-a na razgovor o promjenama Ustava: 'Lopovi su ukrali referendum'

"HDZ je truli temelj ovog društva, a na trulim temeljima ne mogu se sagraditi građevine duljeg trajanja", poručila je.

Istaknuvši kako je pitanje referenduma važno ustavno i demokratsko pitanje, Orešković je rekla da se o Ustavu treba raspravljati, ali u Saboru, a ne u "sobičcima HDZ-a". 

Lerotić: Podrška djelatnicima hitne medicinske pomoći

Marin Lerotić u ime Kluba IDS-a još jednom je podržao borbu djelatnika hitne medicinske pomoći za beneficirani radni staž, za širenje mreže hitne službe, plan specijalizacije i psihološku pomoć.

POLITIČKA DRAMA U TRILJU Sud ukinuo Vladinu odluku o izborima koja bi pomogla HDZ-u

„Djelatnici hitne medicinske pomoći zaslužuju svoj zakon koji će osigurati sve što im je potrebno”, rekao je Lerotić i pozvao na prihvaćanje prijedloga o stručnim službama koji su Hitna uživo 194 i Hrvatski sindikat medicine predali Ministarstvu zdravstva.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) osvrnula se na nacrt novog Zakona o radu, u kojem se najavljuje da će se radnicima u izvanrednim uvjetima kao što su epidemija, potresi i poplave isplaćivati samo 70 posto plaće.

PREMIJER U DIVULJAMA Plenković: HDZ obitelj drži kao temeljnu vrijednost, poštujemo i druge oblike obiteljskog života

„Ide se za time da Vlada štiti poslodavce, kapitaliste kojima je jedini cilj oguliti radnika”, ocijenila je Peović i i dodala kako to nisu jedini „užasi” novog zakona jer su tu i nepredvidljivo radno vrijeme i vezivanje produktivnosti i plaće.

Ćelić: Dodatno regulirati igre na sreću

Ivan Ćelić (Klub HDZ-a) upozorio je na porast ovisnika o kocki u Hrvatskoj, kojih je po nekim procjenama oko 40.000, pozvavši na dodatnu regulaciju tog područja.

DIGAO BURU MEĐU LIJEČNICIMA Ipak ništa od glasanja o Zakonu o sigurnosti prometa: 'Vlada je tražila vrijeme za amandmane'

Stručnjaci preporučuju dodatno ograničavanje mjesta na kojima se organiziraju igre na sreću, ukidanje samoposlužnih terminala u ugostiteljskim objektima i organiziranje igara samo u specijaliziranim prostorima, centralizirani model registriranja, te strože standarde oglašavanja, kaže Ćelić.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Miro1Miro23 10.06.2022.

    Ima nesto u toj daliji, iza nje stoje i rezultati..

  • odcentramalonadesno 10.06.2022.

    Biće opet izgubila laptop pa ponovno lupeta gluposti !

  • gonjajtoodmene 10.06.2022.

    Hoće li Peović tražiti i vraćanje smrtne kazne u Ustav? Ja znam da se neki uvrijede kad to nazoveš kulturom smrti, ali kako drugačije nazvati idejni koncept koji zagovara usmrćivanje drugih ljudskih bića i smatra to svojim pravom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare