Obavijesti

News

Komentari 9

Visoki kazneni sud: Ništa od postupka protiv Kutle zbog izvlačenja milijuna iz Dione

Visoki kazneni sud: Ništa od postupka protiv Kutle zbog izvlačenja milijuna iz Dione

Protiv tajkuna Miroslava Kutle vodilo e desetak kaznenih postupaka. U dijelu je oslobođen, dio je pao u zastari, a u zastari je i jedina presuda kojom je osuđen na zatvorsku kaznu

VIDEO

Ako je Miroslav Kutle i počinio kakvo kazneno djelo izvlačenjem oko 120 milijuna kuna iz Dione u razdoblju od 1994. do 1998. godine kako bi kreditirao 23 tvrtke koje su s njim bile povezane, nije riječ o ratnom profiterstvu te je sve u zastari. Takav zaključak može se izvesti iz sada potvrđenog rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je obustavljen postupak protiv tajkuna Miroslava Kutle zbog ratnog profiterstva.

Državni odvjetnik žalio se na rješenje o obustavi, a Visoki kazneni sud na sjednici u siječnju ove godine njegovu je žalbu odbio. Visoki kazneni sud, kao i prvostupanjski, smatra da se pravna kvalifikacija ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije ne može temeljiti samo na činjenici da su počinjena u određenom vremenskom razdoblju kad je trajao Domovinski rat ili mirna reintegracija. U optužnici podnesenoj protiv Kutle odvjetništvo nije objasnilo, smatra Visoki kazneni sud, ni kakva bi to bila nesrazmjerna imovinska korist koja bi proizašla iz njegovog svjesnog iskorištavanja ratnog stanja. 

Prvostupanjski sud ispravno je zaključio, da se u konkretnom slučaju ne može raditi o kaznenom djelu povezanom s ratnim profiterstvom ili privatizacijom i pretvorbom nego eventualno o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju za koje je nastupila zastara.

Omiljeni tajkun prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i jedan od osnivača HDZ-a Miroslav Kutle dosad se "izvukao" ih desetak postupaka, u mnogima je oslobođen, a dio ih je otišao u zastaru. Bio je optužen zbog privatizacije Tiska, Gradskog podruma, zbog malverzacija pri preuzimanju Slobodne Dalmacije, Dalme, Dione, Mirne Rovinj, Dubrovačke banke... Ukupno su ga teretili za štetu od 600 milijuna kuna, a sva djela koja su mu stavljali na teret počinjena su u ‘90-ima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I jedina presuda kojom je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, dvije godine i osam mjeseci zatvora za slučaj zagrebačkih Gradskih podruma pala je u zastaru te Miroslav Kutle neće morati odslužiti zatvorsku kaznu.

Protiv Kutle, koji se prije desetak godina skolonio u BiH, Hrvatska je raspisivala međunarodne tjeralice i uhidbene naloge. Pravosudne vlasti u BiH pak u travnju 2013. odbile su preuzeti izvršenje pravomoćne zatvorske kazne za Kutlu.

Zato je Županijski sud u Zagrebu u srpnju 2020. obustavio “postupak izvršavanja kazne zatvora nad osuđenikom Miroslavom Kutlom jer je s 13. srpnja 2020. nastupila zastara”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS