Obavijesti

News

Komentari 4

Most je odbio poziv HDZ-a na razgovor o promjenama Ustava: 'Lopovi su ukrali referendum'

Most je odbio poziv HDZ-a na razgovor o promjenama Ustava: 'Lopovi su ukrali referendum'

Zar nije oksimoron ići sjesti razgovarati s lopovima o poštenom pristupu? Ići razgovarati s HDZ-om oko navodno pravednijeg referenduma kada su ti isti ukrali referendum prije mjesec dana”, izjavio je Petrov

Klub Mosta u Hrvatskom saboru odbio je poziv HDZ-a da se razgovara o promjenama Ustava vezanima za referendum, a predsjednik Mosta Božo Petrov zapitao se nije li oksimoron o tome razgovarati s, kako je rekao, "lopovima koji su ukrali referendum".

“Zar nije oksimoron ići sjesti razgovarati s lopovima o poštenom pristupu? Ići razgovarati s HDZ-om oko navodno pravednijeg referenduma kada su ti isti ukrali referendum prije mjesec dana”, izjavio je Petrov novinarima u Saboru.

Klauški: Ako Đogaš izgubi, HDZ će reći da on nije član stranke...
Klauški: Ako Đogaš izgubi, HDZ će reći da on nije član stranke...

Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić pozvao je oporbene klubove u Saboru da se odazovu tim razgovorima, no iz kluba Mosta to su odbili.

Petrov je optužio HDZ da je stranka koja je u zadnjih 10 godina "ukrala dva referenduma", te se zapitao kako su oni sada promotori zaštite referenduma.

“Ovo je nemoralna ponuda koju mi s gnušanjem odbacujemo, a oni koji pristaju na tu nemoralnu ponudu i odu na te razgovore, mislim da se politički potpuno diskvalificiraju”, poručio je nezavisni zastupnik Nino Raspudić.

Poziv na raspravu o ustavnim promjenama nazvao je ciničnim, a situaciju u kojoj HDZ poziva na te razgovore usporedio je sa situacijom “da lisica poziva na razgovor o boljim modalitetima zaštite pilića”.

Dok Plenković glumi finoću, pod okriljem noći šaraju se uvrede na račun "udbaša" Milanovića
Dok Plenković glumi finoću, pod okriljem noći šaraju se uvrede na račun "udbaša" Milanovića

“Oni koji odu na takav razgovor se kvalificiraju kao hijene”, izjavio je Raspudić.

Nezavisna zastupnica Marija Selak istaknula je da, sudeći prema ranijim raspravama u Saboru, HDZ želi dati svu moć referendumskog izjašnjavanja u ruke Ustavnog suda. No, napomenula je da je taj isti sud zaključio “da su građani potkapacitirani da bi se mogli izjašnjavati na referendumu”, a da HDZ tako želi uništiti ključni demokratski alat u društvu - referendumsko izjašnjavanje.

“I dolazimo do ključnog prijedloga koji nije samo sporan, nego je neprihvatljiv, a praktično i neizvediv, da Ustavni sud unaprijed odlučuje o nekoj inicijativi, odnosno o referendumskom pitanju”, istaknula je Selak Raspudić.

Smatra da bi mudra vlast, nakon što je vidjela koliku volju građani hrvatske imaju za referendumskih izjašnjavanjem, da su u zimskim uvjetima njih 400 tisuća dali potpis da se promijeni način odlučivanja u pandemiji, sama shvatila poruku svojih građana i izvela potrebne promjene. No, poručila je da se ova vlast "ne samo oglušuje na zahtjeve građana, nego pokušava kreirati društvenu i pravnu atmosferu da se oni nikada ne bi čuli".