To je to što me zanima!

Ortoped operirao ženi (71) koljeno bez transfuzije

Marinko Erceg je smanjio krvarenje podvezavši butinu i spalivši kapilara. Pacijentica Cvita Budimir (71) nije željela primiti krv zbog vjere
Vidi originalni članak

Splitski ortoped dr. Marinko Erceg (60) prvi je u Hrvatskoj ugradio umjetno koljeno bez transfuzije. Pacijentica Cvita Budimir (71) patila je zbog deformacije koljena pa joj je Erceg preporučio ugradnju endoproteze. Upozorila ga je da kao Jehovina svjedokinja ne želi primiti krv, ni svoju ni tuđu. Doktor se našao u nezavidnoj situaciji jer je, poštujući Cvitinu volju, mogao uzrokovati njenu smrt. Ministarstvo je odobrilo operaciju uz uvjet da pacijentica ovjeri izjavu kojom doktora i bolnicu oslobađa ikakve odgovornosti. Usprkos više od 2000 ugrađenih umjetnih koljena i kukova doktor nije mirne duše ušao u operacijsku salu. Krvarenje je sveo na minimum podvezivanjem butine i spaljivanjem kapilara. Izbjegao je i drenažu, koja se koristi u 90 posto ovakvih operacija, te zatvorio ranu nadajući se najboljem. Komplikacije nisu nastupile, a Cvita već polako hoda. Za desetak dana ići će kući, a šest mjeseci poslije operirat će i drugo koljeno.
- Vjera u Boga i vješte ruke dr. Ercega omogućili su mi da ponovno hodam bez problema - kaže Cvita Budimir.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • cigo 22.12.2008.

    ... U operaciji u kojoj radim (Njemacka), rutina je vec oko 20 godina operirati kosti na rukama i nogama sa tkzv. \'Blutsperre\', mandzetom, poput one za mjerenje krvnog tlaka, koja se napuse pod jakim pritiskom zraka i tako smije ostati 2 sata. Naravno, kuk i rame operiraju se bez Blutsperre jer nema vise mjesta, ali od lakta pa nadolje i od koljena pa nadolje koristi se vrlo cesto. I malo tko, cak i za takve ortopedske operacije, dobije krv. Ipak, ne smije se upotijebiti kod tkzv. Bypass-a krvnih zila na rukama i nogama. Tu se krvne zile samo privremeno vrpcama podvezu, tokom usivavanja Bypass-a, odnosno tkzv. \'Shunt\'-a za dijalizu, odnosno tokom ciscenja vratne zile kucavice od naslaga. Zato,... ne izmisljajte toplu vodu i ne pisite i ne pricajte o takvim \'pothvatima\', da ne skuze Nijemci, jer ce nam se smijati. i siguran sam, da kada bi nasi gradjani iz hrvatske odjednom dosli na bolnicko zbrinjavanje u Njemacku,...po povratku kuci, prosvjedovalo bi se pred ministarstvom zdravstva.

  • vn37 29.06.2008.

    damir1982, sve što si napisao stoji, ali ona nije odbila transfuziju zbog mogućnosti zaraze već zbog mozga ispranog vjerom.

  • Elio 29.06.2008.

    ne kuzim ja te jehovine svjedoke ni malo........

Komentiraj...
Vidi sve komentare