To je to što me zanima!

Osječanin Tomislav gotovo je umro: Šećer mu je bio 107,3

U prvom pokušaju mi nisu uspjeli čak ni izmjeriti razinu šećera, tek su mi onako usput rekli da u svojoj praksi nisu imali ovako drastičan slučaj i da sam apsolutni rekorder - kaže Tomislav...
Vidi originalni članak

Nekih stvari se, izgleda, nikad neću sjećati. Ali znam da ću dan kad su me primili u bolnicu i uspjeli probuditi iz kome te u dodatnom pokušaju konačno uspjeli izmjeriti razinu glukoze u krvi od nevjerojatnih 107,3 mmola u litri pamtiti i slaviti kao svoj novi rođendan.

U prvom pokušaju mi nisu uspjeli čak ni izmjeriti razinu šećera, tek su mi onako usput rekli da u svojoj praksi nisu imali ovako drastičan slučaj i da sam apsolutni rekorder osječke bolnice po rezultatima mjerenja šećera u krvi, govori nam mladi osječki veterinar Tomislav Deže (30).

- U bolnici sam bio dva tjedna, a više od tri mjeseca mi je trajao oporavak. Još osjećam posljedice na perifernim živcima. I sad jedan bubreg malo pušta proteine, ništa strašno, ali treba neprestano paziti da bude u granicama normale. No dobro je kako je sve to moglo završiti. Normalni šećer kod zdravog čovjeka, koji nema dijabetes, kreće se između 4 i 6 milimola po litri, a meni su izmjerili 107,3. To vrlo rijetki prežive. Ja sam imao sreću biti među tim sretnicima. Neko vrijeme sam bio u komi, ali doktori su me vratili u život. Bilo je zatajivanja bubrega i jetre, bila je dosta kritična situacija. Rekli su mi da se nešto ovakvo ne smije nipošto više ponoviti jer drugi put sigurno neću preživjeti - priča Tomislav.

Njegove riječi potvrdila nam je Tatjana Bačun, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i bolesti metabolizma u KBC-u Osijek, rekavši da je Tomislavova situacija bila “dosta teška”.

- Sjećam se njegova slučaja, naravno, ali ni tada, kao ni inače u ovom poslu, ne bavimo se previše tim ‘rekordima’, jer nama je svaki pacijent s razinom glukoze u krvi iznad 25 hitan slučaj i jedino što tada razmišljamo je kako mu što prije trebamo smanjiti razinu glukoze. Tomislav je u konačnici sve dobro podnio. Znate, ovaj posao je takav da dva i dva nikad nisu četiri, jer se uvijek može nešto zakomplicirati. Međutim, kod njega je oporavak išao dobro, a došao je u jako teškom stanju. Moglo je to svakako završiti - priča Tatjana Bačun.

Prema riječima ove ugledne liječnice, u slučajevima dijabetesa tipa 1, poput Tomislavova, ključno i najvažnije je paziti na prehranu i regulirati glikemiju.

- Oni su uvjetno zdravi ljudi koji moraju sami dozirati inzulinsku terapiju. Meni se čini da je u vrijeme kad mu se to dogodilo Tomislav zaboravio na svoj dijabetes - kaže Bačun.Tomislav priznaje da je svemu najviše sam pridonio, i to zbog prezauzetosti na poslu od kojeg je bio vidno iscrpljen.

- Posao me je tada toliko okupirao da sam gotovo prestao kontrolirati razinu glukoze u krvi. Sjećam se da sam taj petak, nakon povratka s posla, bio toliko umoran da sam odmah išao u krevet te da sam prespavao i cijelu subotu. U nedjelju ujutro, kad sam i dalje bio prikovan za krevet, moja cura je pozvala Hitnu pomoć, koja me odvezla u bolnicu gotovo u besvjesnom stanju - priča nam Tomislav.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Hako 22.06.2016.

    Neki pitaju što mu je toliko važno da zaboravlja, a neki imaju sramotne komentare. Inače, Tomislav je doktor veterine, i to jedan strašno predan spašavanju života. U mojim očima je on i više od čovjeka, jer ga osobno znam i znam koliko mu je stalo do svakog života koji prođe njegovom radnjom ili bude na njegovom operacijskom stolu. Vjerujte mi da se možete ponositi kada ga možete zvati prijateljem.

  • marijaterezija2 22.06.2016.

    Kasno je sad govoriti što je smio a što ne vjerujem da će se u budućnosti više posvetiti zdravlju....

  • boki1961zg 22.06.2016.

    Ja sam dijabetičar od 2002.g. ali za nešto ovako nisam još čuo. On je umjesto krvi imao "nutelu". Šečer destabilizira rad jetre jer se u jetri pretvara u masnoću. Da bi postigao toliku koncentraciju, gušterača je umjesto inzulina, valjda, lučila šečer. Znam za slučajeve sa količinom do 40 ali nisam siguran da postoji uređaj koji može izmjeriti razinu šečera iznad 60 (javlja grešku), slično kao i digitalni tlakomjer ili toplomjer. Inače šečer uništava kapilare (utrnulost perifernih dijelova tijela dovode do gangrena i amputacija), vid (zbog pucanja kapilara nastaje sljepoća) i zatajenje bubrega (pa treba hemodijaliza), a o masnoj jetri da ne govorim. Šečer je tihi ubojica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare