To je to što me zanima!

Osječki darivatelji krvi prikupili su preko sedam tisuća doza krvi

Ističe kako je to Gradsko društvo po broju prikupljenih doza krvi na trećem mjestu u Hrvatskoj, a da su danas nagrađeni dobrovoljni davatelji prikupili ukupno 7.705 doza krvi
Vidi originalni članak

Više od 120 dobrovoljnih darivatelja krvi koji su prikupili preko sedam tisuća doza krvi, u utorak su u Osijeku dobili priznanja u povodu obilježavanja Dana darivatelja krvi u Hrvatskoj.

Ravnateljica osječkog Gradskog društva Crvenog križa Martina Hećimović podsjetila je kako se ovaj dan obilježava kao sjećanje na 25. listopada 1953. godine, kada je u sisačkoj Željezari provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

DAN DARIVATELJA KRVI Spasite nekome život: Darivati krv moguće je do 65. godine

Ističe kako je to Gradsko društvo po broju prikupljenih doza krvi na trećem mjestu u Hrvatskoj, a da su danas nagrađeni dobrovoljni davatelji prikupili ukupno 7.705 doza krvi.

Hećimović napominje kako osječki Crveni križ ima tradiciju akcija dobrovoljnog darivanja krvi u većim tvrtkama ili ustanovama, a cilj im je pomlađivati skupinu dobrovoljnih davatelja krvi, pa zato često surađuju sa srednjim školama i fakultetima.

Od ukupno 13 tisuća doza krvi, koliko se godišnje prikupi na našem području, oko 10 posto otpada na one koji prvi puta daju krv, a to su mladi, dodala je.

SAVJETI KOJI SPAŠAVAJU ŽIVOT Top preporuke za prevenciju bolesti srca: Kontrolirajte tlak, razinu kolesterola, šećer u krvi

Predsjednik osječko-baranjskog Crvenog križa Marko Đukić ocijenio je kako su gradska društva Crvenog križa u toj Županiji po organiziranosti te broju dobrovoljnih davatelja i prikupljenih doza krvi u samom vrhu u Hrvatskoj, a da osječki Crveni križ prikupi oko 70 posto doza u Županiji.

To sve ne bi bilo moguće bez besprijekorne suradnje s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra, istaknuo je Đukić.

DOBRO STANJE SAMO S AB+ Apel iz Petrove: 'Sve zalihe krvi su nam užasno slabe, tko može neka se odazove darivanju'

Predstojnica toga Zavoda Marina Samardžija izvijestila je kako se o aktivnostima dobrovoljnog darivanja krvi u Osijeku govorilo i na najvećem ovogodišnjem transfuziološkom kongresu u Njemačkoj, ocijenivši kako su dobrovoljni davatelji krvi "nacionalno blago ove zemlje".

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare