To je to što me zanima!

Oslobođenje sudskih pristojbi: OSI status ne moraju dokazivati isključivo ispravom Zavoda

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog Zakona o sudskim pristojbama, u kojima, među ostalim, mijenjaju dio koji se odnosi na osobe s invaliditetom
Vidi originalni članak

Jasnije se definiraju odredbe o pristojbenim obveznicima i propisima koji reguliraju obvezu. Zakonom je propisano da korisnici elektroničkih komunikacija plaćaju polovicu propisane pristojbe, a sada se to umanjuje i propisuje za zemljišnoknjižne postupke. Također se propisuju se nova oslobođenja od sudskih pristojbi, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pojašnjavajući izmjene Zakona sudskim pristojbama, koje je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru. 

Tako se, naveo je, oslobođenje od plaćanja sudske pristojbe propisuje kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnog interesa, a nadopunjuje se i dio koji se odnosi na osobe s invaliditetom, koje su, također, oslobođene plaćanja.

- Status osoba s invaliditetom dokazivat će se ispravom nadležnog tijela umjesto isključivo ispravom Zavoda za vještačenje - dodao je Malenica.

Dodatno se radi zaštite prava potrošača, istaknuo je, propisuje da u postupcima o utvrđivanju prethodnih pravnih pitanja u kojima se istodobno ne traži restitucija, naknada štete ili bilo kakva isplata, taj iznos ne može prijeći 1327,22 eura.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare