To je to što me zanima!

'Osnivanje konkurentskih struktura NATO-u može dovesti do slabljenja i podjele saveza'

Svaki pokušaj slabljenja transatlantske veze stvaranjem alternativnih struktura, govoreći da se možemo sami snaći, ne samo da će oslabiti NATO, već i podijeliti Europu, upozorava Stoltenberg
Vidi originalni članak

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je u utorak u Washingtonu zemlje koje žele ojačati europsku obranu i naglasio da osnivanje "konkurentskih" struktura NATO-u može dovesti do slabljenja i podjele Sjevernoatlantskog saveza. 

U vrijeme sastanka Europske unije u Sloveniji, Stoltenbergu je na konferenciji na sveučilištu Georgetown u Washingtonu postavljeno pitanje o posljedicama sporazuma AUKUS između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije na transatlantske odnose. 

"Razumijem da je Francuska razočarana" budući da je Canberra nakon AUKUS-a raskinula mega ugovor o kupovini francuskih podmornica, rekao je. "Istovremeno, saveznici su složni u vezi našeg glavnog cilja da moramo ostati ujedinjeni".  

Ali "ne vjerujem u napore stvaranja nečega izvan okvira NATO-a, što bi konkuriralo ili zamijenilo NATO", dodao je. 

Norvežanin Stoltenberg je u poruci za 27 šefova država i vlada okupljenih na Brdu kod Kranja naglasio da 80 posto potrošnje za obranu NATO-a osiguravaju zemlje koje nisu članice EU-a. "To su svakako Sjedinjene Države, ali i drugi saveznici", primijetio je. 

"Ali i geografija je važna, Turska na jugu, Norveška i Island na sjeveru i Sjedinjene Države, Kanada i Velika Britanija na zapadu. Ako pogledate zemljovid oni su važni za zaštitu cijele Europe". 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Usora1 06.10.2021.

    a AKUS nije konkurentska struktura? nato je poodavno samo ispostava americkih globalnih interesa i tu se nema sto pricati o partnerskim odnosima medju clanicama. 

Komentiraj...
Vidi sve komentare